/ Bu hafta ne dinleyelim, ne izleyelim?

Aylin YENGİN Yaşam
9 Eylül 2009 Çarşamba

• NE DİNLEYELİM?

Dünyanın en önemli piyanistlerinden biri olarak kabul edilen ve hayatı Oscar ödüllü Shine adlı bir filme konu olan David Helfgott 12 - 14 Eylül 2009’da İstanbul’da. 14 Eylül Pazartesi akşamı saat 21.00’de Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nda bir konser verecek olan Helfgott, Sergei Rahmaninoff’un dünyanın çalınması en zor parçası olan ve dünya üzerinde çok az kişinin başarıyla, eksiksiz çaldığı 3. konçertosunu çalabilmesiyle tanınıyor. The Guardian’a göre: “Pavarotti futbol fanatiklerine operayı sevdirdi, David de hayatı boyunca hiç klasik müzik konserine gitmeyecek insanlara piyanoyu ve klasik müziği sevdiriyor.” Gerçekten de on iki yıl akıl hastanesinde yattıktan sonra hayata karışan bir adamın müziğini hemen herkes merak ediyor. Helfgott’un The Last Great Romantic, Rahmaninov albümü dört milyondan fazla sattı ve Billboard dergisi tarafından en başarılı klasik müzik albümü seçildi. Bilet fiyatları 50 TL ile 150 TL arasında değişiyor.

• NE TADALIM?

Kısa süre önce Gayrettepe’de açılan Brooklyn Pizza İstanbullu pizza severlerle buluşmadan çok önce, New York’ta bir sokak arasında, küçük bir pizzacıda bir hayal olarak başladı. Pizzanın bir fast-food çeşidi ya da İtalyan restoranlarında ısmarlanacak pahalı bir yemek türü olduğu genel kanısına alternatif olarak, kaliteli pizzanın uygun fiyata vazgeçilmez bir öğün olarak yenebileceği fikri Brooklyn Pizza projesinin çıkış noktasıydı. Fikirlerini hayata geçirmek üzere, ikisi New Yorklu, biri Californialı, biri İstanbullu dört arkadaş Amerika’da yaşadıkları yıllar boyunca severek yedikleri ve adeta bağımlısı oldukları New York stili pizzanın doyumsuz tadını Türkiye’ye taşımaya karar verdiler. New York’a özgü yerel lezzeti İstanbul’daki pizzaseverlerle, pizza yemeden duramayanlarla paylaşma fikrinden yola çıkarak ilk lezzet duraklarını Gayrettepe’de açtılar. Brooklyn Pizza hem Amerika’da bulunmuş olup New York Stili pizzayı tanıyanların özlemlerini giderecek, hem de daha önce bu pizzayı yeme keyfine sahip olamamış olanları bu özel lezzet ile tanıştıracak bir mekân. Sipariş için (www.brklynpizza.com).

• NE OKUYALIM?

Nezih Tavlaş’ın, fotoğrafın efsane ismi Ara Güler’in hayatını anlatan Foto Muhabiri: Ara Güler’in Hayat Hikâyesi adlı kitabında sayfalar akarken, alttan da Türkiye’nin 80 yıllık tarihi geçiyor. Kitap savaşlar, darbeler, medeniyetler, facialar ve dünyanın kaderini değiştiren insanlar ardında koşuşan Ara Güler’in yaşam boyu karşılaştığı inanılması güç öyküleri akıcı bir üslupla sunuyor. Usta Ara Güler’in her zaman doğru yer ve doğru zamanda olabilmek için nasıl çalışıp didindiğinin ve nasıl bir bedel ödediğinin de tanığı bu sayfalar. Dünya üzerinde fotoğraftaki gerçeklik akımının temsilcileri Alfred Stieglitz, Ansel Adams, Edward Weston, Henri Cartier Bresson ve Paul Strand’ın ardından Türkiye topraklarında yetişen Ara Güler’in büyük yankı uyandıran foto-röportajlarında, objektifinin odağına insanı oturtuyor. Kitabın her sayfasında, Ara Usta’nın hayata bakışındaki o müthiş mizahi yönü hissediliyor, beyinlerimize kazınan unutulmaz karelerinin de aslında hiçbir şekilde şans veya rastlantıyla oluşmadığı görülüyor. Ara Güler’in doğduğu günden bugüne kadar tanık olduğu olayları kronolojik bir sırayla anlatan 343 sayfalık kitabın sonunda Büyük Usta ile yapılan bir söyleşi ve aile albümünden fotoğraflar yer alıyor.

• NEREDEN ALALIM

İnternet’ten alışveriş yapmaya artık herkes alıştı. Gün geliyor, evimize aldığımız meyve sebzeyi bile online sipariş veriyoruz. Bizim “online shopping”e bu kadar alışmamız, her geçen gün alışveriş sitelerinin sayısının artmasını sağlıyor. Son favorim www.zenuzi.com,. Hediye alacağım zaman, evimde küçük değişiklikler yapmak istediğim zaman imdadıma yetişiyor. Mutfakları renklendiren aksesuarlar, yemek davetlerini şıklaştıran modelde masa örtülerinden güzellik ürünlerine, elektrikli ev aletlerine kadar her şeyi bulabilirsiniz.

• NE İZLEYELİM?

Sonbahar geldi, sinema salonları dolmaya, güzel filmler gelmeye başladı. Henüz izlememiş olanlar için, Ağustos’un son günlerinde gösterime giren Günışığı Temizleme Şirketi  (Sunshine Cleaning) sinema sezonuna başlamak için ideal bir film. Christine Jeffs’in yönettiği bu 2008 yapımı Dram / Komedi’nin çok geniş bir oyuncu kadrosu var. Amy Adams, Emily Blunt, Steve Zahn, Alan Arkin, Eric Christian Olsen, Mary Lynn Rajskub’un başrollerini paylaştıkları filmin konusu kısaca şöyle: Rose Lorkowski, çocuğunu tek başına yetiştiren ve geçinmek için ev temizleyen genç bir kadındır. Sekiz yaşındaki oğlunu özel okula göndermek isteyince, sevgilisinin tavsiyesini dinleyip kazançlı olan başka bir işe girişir; bundan böyle suç mahallini temizleyecektir. Onu her zaman hayal kırıklığına uğratan kardeşi Norah’yı da kendisiyle birlikte çalışmaya ikna ettikten sonra Sunshine Cleaning adlı küçük bir iş kurar. Bu iş ikisinin de önceliklerini, hayattaki amaçlarını belirlemek açısından güzel bir deneyim olacaktır. Rose ve Norah zorluklarla yüzleşecek ve daha mutlu olabilmek, daha iyi yaşayabilmek için çabalayacaklardır.