Fener Avrupa 19’uncusu

Spor
9 Eylül 2009 Çarşamba

Avrupa’nın en çok transfer harcaması yapan 20 kulübü arasına ilk kez bir Türk takımı da girdi. Fenerbahçe’nin 19’uncu sıradan girdiği listedeki 20 Avrupa kulübü transfere 1,3 milyar Euro’nun üzerinde para harcadı. Transfer rekortmeni ise İspanyol Real Madrid oldu...

Bu yaz transfer sezonuna yüksek bonservis ücretleri damga vururken, Avrupa’daki 20 kulübün yaptığı harcama 1,3 milyar Euro’yu geçti. 2009-2010 futbol sezonu için yapılan transferleri araştıran Fransız futebolfinance.com adlı internet sitesi, Avrupa’nın en çok para harcayan 20 kulübünü açıkladı. Türkiye’den de Fenerbahçe’nin ilk defa girdiği listede Real Madrid transfere en çok para harcayan kulüp oldu. Listede yedi İngiliz, dört İtalyan, üç İspanyol, üç Fransız ve bir Türk takımı yer aldı. Fenerbahçe 28 milyon Euro’luk harcamasıyla listeye 19’uncu sıradan girdi.

Fenerbahçe gelişmesi

Yedi İngiliz kulübünün bulunduğu sıralamada bu yıl en önemli değişikliğin Fenerbahçe’nin listeye girmesi olduğunu belirten Fransız sitesi, şu bilgilere yer verdi: “İngiliz kulüpleri hâlâ listenin en güçlü temsilcileri arasında bulunuyor. Transfer harcamalarında kısıntıya gitmiyor. Fransız ekipleri de bu yıl kasanın ağzını açarak bu sıralama da üç takımla yer aldı. Transfere en çok para ayıran 20 Avrupa kulübü sıralamasında bu yıl en çok dikkat çeken gelişme Fenerbahçe’nin 19’uncu sıradan listeye adım atması oldu. Avrupa’nın beş büyük ligindeki takımlar arasında olmamasına rağmen Fenerbahçe yaptığı transferlerle listedeki en önemli değişiklik oldu.”

Ekonomik kriz etkilemedi

Ekonomik krize rağmen kulüpler bu yaz transfer harcamalarında muslukları kısmadı. 257 milyon 400 bin Euro harcama yapan İspanyol ekip Real Madrid, Avrupa’nın transfer rekortmeni oldu. Geçtiğimiz sezonun rekortmeni İngiliz Manchester City’nin yaptığı 118 milyon Euro’luk transferi de ikiye katlayan İspanyollar en çok parayı Ronaldo’nun bonservisine verdi. İngilizleri bu yıl sıralamada dört takımı bulunan İtalya takip ediyor. Inter, Genoa, Juventus ve Naples takımları arasında en çok harcama yapan kulüp ise 90,5 milyon Euro ile Inter oldu. Juventus ise bu yıl transferlere 55,3 milyon Euro harcadı.