İsveç, antisemitizmi kınamaya hazırlanıyor

Dünya
3 Eylül 2009 Perşembe

Önde gelen İsveç gazetelerinden birinde yer alan ve İsrail ordusunu ölen Filistinlilerin organlarını çalmakla suçlayan haberin uluslararası yankıları sürüyor. Haberin gazetede yer almasının ardından İsrail hükümeti, İsveç yönetiminden gazetede yer alan haberi kınamasını istemiş, ancak İsveç Dışişleri Bakanı Carl Bildt ülkelerinde basın özgürlüğü olduğunu belirterek haberi kınamayı reddedince, iki ülke arasındaki gerginlik artmıştı.

Bu gelişmeler üzerine İtalya Dışişleri Bakanı Franco Frattini gerginliği yumuşatacak adım atmak için Avrupa Birliği’nde dönem başkanlığını yürüten İsveç hükümetini antisemitizmi kınamaya çağırdı. Frattini, İsveç’in dönem başkanlığında AB’nin antisemitizmi ve antisemit hareketleri net bir şekilde kınamasının önemli olduğunu vurguladı.

Bu görüşünü İsveçli meslektaşı Bildt ile görüşen Frattini,  AB Dışişleri Bakanları toplantısı düzenleyerek bu konuda bir kararname hazırlamayı kararlaştı. Frattini, kararname için yapacağı önerinin, Aftonbladet gibi gazetelerin yer verdiği makale ve haberlere karşı da bir tutum belirleyeceğini dile getirdi. Frattini, önergede “Bu tip haber ve makaleler bariz bir antisemitizm örneğidir. Basın özgürlüğünün sınırları vardır, o sınırlarda gerçeğe duyulan saygıdan ve gazetecinin iddialarını kanıtlamasından geçer,” ibarelerinin yer alacağını belirtti.

İsrail hükümeti ise İtalyan-İsveç ortak girişimi hakkında herhangi bir yorum yapmadı. İsrail Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Yigal Palmor, “antisemitizm karşıtı her girişimi gönülden destekleriz” demekle yetindi.