SOVYET YAHUDİLERİNİN DOSTU: Edward Kennedy

ABD Yahudi kuruluşları geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren eski bir dostun, Senatör Edward Kennedy’nin matemini tutuyor. Kennedy, Sovyetler Birliği’nde Yahudilere yapılan zulme karşı mücadelenin liderlerinden biriydi.

Kültür
2 Eylül 2009 Çarşamba

Kennedy hanedanının son siyasetçisi, ABD tarihinin en etkin senatörlerinden 77 yaşındaki Edward Kennedy geçtiğimiz hafta yaşamını yitirdi. ABD’de Yahudi cemaati 47 yıllık uzun bir senatörlük sürecinde her zaman İsrail lehine tavır alan Edward Kennedy’nin ölümünden derin üzüntü duyuyor.

AIPAC, senatörün ölümü üzerine yayınladığı bildiride Kennedy’yi; ABD-İsrail ilişkilerinin ve Amerika’daki İsrail yanlısı toplumun gerçek ve uzun soluklu dostu olarak betimledi.

Bildiride; ABD Senatosu’nda kırk yılı aşkın görevi süresince Senatör Kennedy sürekli olarak özellikle Altı Gün Savaşı ve Kipur Savaşı gibi bu ülkenin zorlu dönemlerinde İsrail’e destek verdi ifadesi kullanıldı.

Edward Kennedy, İsrail’e düşman ülkelere silah satılmasına karşı girişilen mücadelede hep öncülük etti. İsrail’i boykot eden Arap ligini alenen suçlamaktan kaçınmadı, ayrıca İsrail’i izole eden BM’yi şiddetle eleştirdi. Senatörlük görevi boyunca Kennedy, birleşmiş Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak kabulü konusunda çalışma arkadaşlarını ikna etti, küresel terör tehlikesine karşı uyarılarda bulundu.

Bu deneyimli siyasetçi, Sovyetler Birliği’nde Yahudilere yapılan zulme karşı mücadelenin liderlerinden biri oldu. Büyük bir azimle bu konuda çaba harcadı. Demir Perde ülkelerinden göç etmek isteyen Yahudilere çıkış izni verilmesi için Sovyet liderleri ile birçok kez bir araya geldi. Bununla da yetinmedi, Yahudi göçmenlerin İsrail’e uyum sürecinde kullanılmak üzere ABD’nin kredi vermesini sağladı.

ADL Ulusal Direktörü Abe Foxman yaptığı açıklamada; Edward Kennedy’nin oylama reformu, dini özgürlükler, sosyal haklar ve göçmen yasalarında sergilediği liderlik yeteneğini vurguladı. Yazılı açıklamada Foxman; “O antisemitizm, ırkçılık, önyargılar ve her türden bağnazlığa karşı savaştı. O Sovyetler Yahudiliğinin sözünü sakınmayan avukatı oldu” sözleri ile övgüde bulundu.

American Jewish Committee’nin (AJC) Genel Direktörü David Harris, Kennedy’nin Yahudi halkının her zaman güvenilebilecek gerçek dostu olduğunu vurguladı. Yahudi Konseyi yetkilileri; “Yahudi cemaati Senatör Kennedy’yi her zaman bir İsrail dostu ve Ortadoğu barışı destekçisi olarak anımsayacaktır. O dünyadaki haksızlıklara karşı mücadelesi kapsamında Sovyet Yahudilerinin adeta sesi olmuştu. Bizler böylesine yetenekli bir lideri yitirmenin üzüntüsünü taşıyoruz” sözleri ile duygularını ifade ettiler.