Gilad Şalit takası hızlandırılıyor

Gazze Şeridi’nde 1162 gündür esir tutulan İsrail askeri Gilad Şalit’in iadesi için müzakereler hızlandırıldı

Dünya
2 Eylül 2009 Çarşamba

Esir İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması için müzakerelere hız verildi. Dünya gazeteleri, artık Hamas’ın takas için hazır olduğunu bildirdi.

Arap gazetesi ‘Al-Hayat’, sürgündeki Hamas lideri Khaled Meşal’in,  Şalit takasını da içeren bir anlaşmayı onaylamak için, önümüzdeki hafta Kahire’ye gitmesinin beklendiğini duyurdu. Gazete ayrıca, değişik taraflar arasında, sadece Mısır’ın değil, Alman istihbarat yetkililerinin de arabuluculuk yaptığını belirtti. Buna ek olarak, geçtiğimiz hafta, Hamas’ın askeri kanadından bir heyetin, Mısırlı yetkililerle görüşmelerde bulunmak üzere Kahire’ye gittiğini açıkladı.

Londra kaynaklı al-Sharq al-Awsat Gazetesi, Şalit’in serbest bırakılmasının önündeki tek engelin, İsrail’in takasa yanaşmaması olduğunu savundu. Konuyla ilgili detaylı bilgi vermeyen gazete, İsrail’in elindeki Arap esirleri, özellikle Kudüs’ün doğusunda ikamet edenleri iade ettiği takdirde, Hamas’ın Şalit’i serbest bırakabileceğini ifade etti.

İsrail Başbakanı Netanyahu, haftalık Bakanlar Kurulu Toplantısında, gazetelerde yer alan iyimser haberlerin, beklentileri çok yüksekte tuttuğunu belirtti. Şalit hakkında birçok haber yayınlandığını, bunların büyük kısmının abartılı ve gerçeği yansıtmaktan uzak olduğunu açıkladı.

Suudi Arabistan günlük gazetesi Al-Madina, Başbakan’ın demecine rağmen, Şalit’in serbest bırakılması için yoğun çabaların devam ettiğini bildirdi.  Gazete, özel görevli elçi Hagai Hadas’ın, Mısır İstihbarat Şefi Ömer Süleyman ve Alman meslektaşı Ernest Uhrlau ile konu hakkında görüşmek için, Pazar günü Kahire’ye gittiğini duyurdu.

Almanya’ın haftalık Der Spiegel Dergisi de, Alman Yabancı İstihbarat Servisi’nin arabuluculuğuyla,  çok yakında bir sonuç alınabileceğini belirtti. Anlaşmanın ilk bölümünde, İsrail’in, elinde tuttuğu 450 esiri serbest bırakması bekleniyor. Bu anlaşmayı onaylamak için Hamas’a ültimatom verildiği ve karar vermesi için Eylül başına kadar süre tanındığı belirtildi.