İsrail-FÖY ticaret hacmi artıyor

Yaşanan uluslararası krize rağmen İsrail ile Batı Şeria’daki Filistin yönetim arasındaki ticaret hacminin arttığı belirlendi

Dünya
2 Eylül 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta İsrail’de yayınlanan finansal inceleme raporuna göre İsrail ile Filistin Özerk Yönetimi arasındaki ticaret, küresel krize rağmen 2008 yılında artarak 19 milyar şekele (5 milyar $) ulaştı.

Rapor, İsrail Vergi İdaresi tarafından, İsrail Gümrükleri’nin düzenlediği bir konferansta sunuldu.  ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle bu yıl ikincisi düzenlenen konferansta İsrailli ve Filistinli işadamları bir araya geldi.

Allenby Köprüsü’ne yakın bir noktada gerçekleştirilen konferansta işadamları İsrail ve Batı Şeria arasındaki ticaret ile ilgili bilgi sahibi olmanın yanında, Allenby Köprüsü’nün ticari ve yolcu geçişleri ile ilgili verileri de edindiler.

Ticaret hacmi ile ilgili yapılan sınıflandırmada 14,6 milyar şekel (yaklaşık 3,84 milyar $) yerel ticaretten, 4,6 milyar şekel (1,21 milyar $) ise ithalat ve ihracat girişimleri sonucu elde edildi. Vergi İdaresi 2009’un ilk yarısına dayanarak ticaretin olumlu yönde gelişmeye devam ettiğini bildirdi.

 Allenby Köprüsü her sene 1,5 milyon kişiye hizmet verirken etkin bir ticaret döngüsüne (yaklaşık 131,73 milyon $) ev sahipliği yapıyor.