Bu kez güldürmedi…

Barışa katkı ödülleri bulunan, TV yapımcısına saldırma girişiminde bulunmaktan gözaltına alınan İsrail’in ünlü komedyeni Dudu Topaz, geçtiğimiz hafta intihar etti. Televizyon programının yayından kaldırılmasıyla düşüşe geçen Topaz’ın intiharı ile ‘asıl suçlu medya mı?’ tartışmaları İsrail’in gündemine oturdu

Dünya
26 Ağustos 2009 Çarşamba

TV yapımcısı, Shira Margarit’e saldırı planı yapmaktan gözaltına alınan İsrailli ünlü komedyen Dudu Topaz, intihar etti. Cezaevi yöneticilerinin verdiği bilgiye göre, olay geçtiğimiz hafta Perşembe günü sabah saatlerinde meydana geldi. Gözetim merkezinde, dört kişi ile birlikte kalan 62 yaşındaki Topaz’ın sabah 06:20’ de hücresinde olduğu ancak yoklamanın hemen ardından, Topaz’ın hücredeki su ısıtıcısının kablosu ile kendini astığı bildirildi. Yoklamadan on dakika sonra, Topaz’ı bulan gardiyanın ilk yardım görevlilerini çağırdığı, ancak yapılan müdahalenin sonuç vermediği açıklandı. Şeker hastası olduğu bilinen Topaz, tutuklandıktan hemen sonra da aşırı dozda ensülin almış, fakat erken müdahale ile kurtarılmıştı.

 

Dudu Topaz kimdir?

Dudu Topaz, 1946 yılında Hayfa’da doğdu. Londra’da öğrenimini tamamladıktan sonra, İsrail’e gelen aktörün kariyeri böylece başlamış oldu. İlk televizyon şovu, İsrail kültürüne yaptığı katkılardan dolayı özel ödüllerle taçlandırılan sanatçı, kariyerinde hızlı bir tırmanışa geçti. Savaş karşıtı olan komedyen, büyük düşüşe başlamadan önce, barışa yaptığı katkılardan dolay, birçok ödül aldı.

 

Düşüş dönemi

2005 yılında, ‘Göç’ (The Exodus) adlı, yazdığı ve yönettiği, kendisinin sadece Tanrı sesini canlandırarak katıldığı oyunun televizyon ekranından kaldırılması ile ünlü komedyenin düşüşü başladı. Yayıncılar artık onun döneminin kapandığını, Topaz’ın reyting alamayan bir komedyen olduğunu dile getirmeye başladılar. 2007 yılına gelindiğinde Dudu Topaz artık kendisine iş bulamayan bir komedyen haline geldi. 2007 yılından sonra yaptığı hiçbir proje kabul görmedi.

 

Emekli komedyenin trajik sonu

31 Mayıs 2009’da televizyon yapımcısı Shira Margalite’ ye saldırı hazırlığındayken yakalandı ve gözaltına alındı. Cezaevine girer girmez intihar girişiminde bulundu; bunda başarılı olamayan komedyen, en sonunda hücresindeki kablo ile kendini astı.

Ölümünün ardından, Topaz’ın avukatı, Zion Amir medya kuruluşlarının bu ölümden sorumlu olduğunu bildiren bir bildiri yayımladı. Hayfa Üniversitesi İletişim Fakültesi profesörlerinden Gabriel Weimann,’Topaz hem bir star hem de bir suçlu. Bu hem onun hem de İsrail medyasının hikâyesidir’ şeklinde açıklama yaptı.

Derleyen: Melih ÖZESKENAZİ