Haftanın İzi

Nijerya'dan Arjantin'e, Pakistan'dan İran'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
26 Ağustos 2009 Çarşamba

Afrika

• Nijerya: Kolera salgını

Kolera salgınında on günde 52 kişi hayatını kaybetti. 2008’de ülkede baş gösteren kolera salgınında 100 kişi ölmüştü.

• Tanzanya: Okulda yangın

Bir öğrencinin ders çalışmak için yaktığı mumdan çıkan yangında on iki öğrenci hayatını kaybetti.

 

Amerika

• Arjantin: On yıl boyunca futbol bedava

Yüksek borçları olan kulüplerle özel televizyon kanallarının yayın hakkı ücreti için anlaşamaması ve bu nedenle futbol sezonunun gecikmesi üzerine hükümet tüm yayın haklarını satın aldı. Futbolsever on yıl boyunca maçları bedava seyredecek.

Asya

• Güney Kore: Ölümünde bile Kore’yi birleştirdi

Komünist Kuzey Kore ile diyalog çabaları nedeni ile Nobel Ödülü kazanan Güney Kore eski Başkanı Kim Dae-jung tedavi gördüğü hastanede 85 yaşında hayatını kaybetti. Cenaze töreni için ülkeye gelen Kuzey Kore resmi heyeti, Güney Kore Devlet Başkanı Lee Myung-bak’a Kuzey Kore Lideri Kim İl-Sung’un “işbirliğinin ilerletilmesi” mesajını iletti.

• Afganistan: Seçimlere hile karıştı

Hem Cumhurbaşkanı Hamid Karzai, hem de ana rakibi Abdullah Abdullah’ın zafer ilan ettiği seçimleri izleyen yerel gözlemciler yaygın bir şekilde hile yapıldığını belirttiler. Seçimde nihai sonuçlar Eylül ayında açıklanacak.

• Pakistan: Taliban’a yeni lider

Hekimullah Mesud, hasta olduğu iddia edilen Beytullah Mesud’un yerine Taliban’ın yeni liderliğine seçildi.

• Kuzey Kore: Sınırlar gevşetiliyor

Pyongyang yönetimi, sınırı turistlere, sınırın iki yakasına bölünmüş ailelere ve Güney Koreli yatırımcılara açacağını açıkladı. Karar, Kuzey Kore lideri Kim Jong-il’in Güney Koreli Hyundai şirketinin Başkanı Hyun Jeong-eun’la yaptığı temasların ardından alındı.

 

Avrupa

• Yunanistan: Yangın korkuttu

Başkent Atina yakınlarında hafta sonu başlayan yangının kontrol altına alınamaması üzerine binlerce kişi tahliye edildi. Söndürme çalışmalarına İtalya, İsrail ve Fransa da destek veriyor.

• Slovenya: Yüzölçümünü büyütüyor

Hükümet Adriyatik denizine, iki yıl içinde tamamlanacak ve 217 milyon Euro’ya mal olacak, üç suni ada yapma kararı aldı.

 

Ortadoğu

• Yemen: Çatışma

Yemen Hükümeti, aralarında Muhsin Hadi El Kavd ve Salih Carmin adlı iki Şii liderler ile birlikte 100 militanın çıkan çatışmalarda öldürüldüğü bildirdi.

• İran: Sınır operasyonu

Türkiye ve Irak sınırlarında, terör örgütü PKK’nın uzantısı PJAK ve diğer terör gruplarına yönelik operasyonlarda 26 terörist öldürüldü.

İran: Kadın bakan krizi

Muhafazakâr din adamları, Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinecad’ın yeni hükümetine üç kadın bakan atama kararını “yönetim becerileri hakkında dini kuşkular var” diyerek eleştirdiler.

FÖY: Ramazan münasebetiyle

Filistin Özerk Yönetimi Lideri Mahmud Abbas, Ramazan nedeniyle 200 Hamas’lı tutukluyu serbest bırakıyor. Hamas da geçen hafta, Gazze’deki 50’si El Fetih üyesi 100 tutukluyu salıvermişti.

 

haftanın sözü

“Kitlesel cinayet işlemiş bir kişinin kahraman gibi karşılanması, özellikle faciada ölen 270 kişinin aileleri için çok üzüntü verici ve şaşırtıcı bir durum.”

David MİLİBAND

İngiltere Dışişleri Bakanı

İskoç Hükümeti, Lockerbie saldırısından suçlu bulunan Libya vatandaşı Ali el Megrahi’yi kanser olması ve en fazla üç ay yaşayabileceği gerekçesiyle serbest bıraktı. Ülkesinde kahraman gibi karşılanan Megrahi suçsuzluğunu kanıtlayacağını açıkladı. Libya Lideri Muammer Kaddafi, İskoç Hükümeti’ne cesareti, İngiltere Başbakanı ve Kraliçe’ye yardımları için teşekkür etti. İngiliz basını Libya ile yapılan ticaret, gaz ve petrol anlaşmaları karşılığında hükümlünün serbest bırakıldığını konuşuyor. 21 Aralık 1988’de Londra-New York seferini yapan Pan Am yolcu uçağı, düzenlenen bombalı saldırı sonucunda, 10 bin metre irtifadayken İskoçya üzerinde infilak etmiş, faciada 270 kişi ölmüştü.