Şimon Peres: Hizbullah 80,000 silah topladı

Kuveyt Gazetesi Al-Rai’ye konuşan İsrail Devlet Başkanı Peres, Hizbullah’ın İsrail karşıtı politika kullanmak için her zaman bir bahane bulacağını, Lübnan’ın, Doğu’nun İsviçre’si olmak yerine İran’a dönüştüğünü belirtti

Dünya
26 Ağustos 2009 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Peres, Kuveyt gazetesi al-Rai’ye,  Hizbullah’ın İsrail’e karşı kullanabileceği 80,000 silah biriktirdiğini, bu rakamın 2. İsrail-Lübnan Savaşı’ndan öncesindeki silah stoğunun üç katı olduğunu belirtti.

Pazartesi günü yayınlanan bir röportajda, Devlet Başkanı, “Hizbullah kendi çıkarları için çalışıyor ve İsrail’e karşı şiddet politika kullanmak için her zaman bir bahane bulacak; İsrail birlikleri, Şeba Tarlaları ve Lübnan’daki Ghajar köyünden çekilse bile,” dedi.

Al-Rai Gazetesi aynı zamanda Peres’in Hizbullah’ın daha fazla politik güç kazanmasına izin vermek konusunda Lübnan’ı uyarılarına ve “ülkenin, Doğu’nun İsviçre’si yerine bölgenin İran’ı haline” geldiği yorumuna yer verdi.

İsrail Devlet Başkanı, Hizbullah teröristi Imad Mughniyeh’nin ölümüyle İsrail’in kesinlikle ilgisi olmadığını tekrar etti.  “O özel operasyonların başındaydı ve onu kimin öldürdüğünü kimse bilmiyor… Her hangi bir tarafın cinayeti işlediğine dair bir kanıt yok…”

Peres’in yorumlarına cevaben, Lübnan Dışişleri Bakanı Fevzi Salloukh ise, Beirut Daily Star Gazetesi’ne, “O bu silahları nasıl saydı bilmiyorum. İsrail’in bize kaynağın kim olduğunu gösteren ve bu silahları nasıl teşhis ettiklerini anlatan bir liste vermesine izin verelim. Peres biraz fazla hayal kuruyor,” dedi.

Salloukh ayrıca Peres’i “yaşlanmakta olan bir politik lider” olarak nitelendirerek dokundurdu.