Nazi’ye ömür boyu hapis

Almanya’nın Münih kentinde bir mahkeme, 1944 yılında İtalyan sivillerin katlinden sorumlu 90 yaşındaki Nazi komutanını ömür boyu hapis cezasına çarptırdı

Kültür
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Josef Scheungraber, II. Dünya Savaşı sırasında Tuscany Bölgesi’nde, Falzano di Cortona köyünde 14 sivilin öldürülmesinde rol oynadığı gerekçesi ile suçlu bulundu.

Josef Scheungraber, 26 Haziran 1944’te gerçekleşen katliam sırsında Alman ordusunda görevli 25 yaşında bir askerdi. İki Alman askerinin İtalyan direnişçiler tarafından öldürülmesinden sonra, Josef Scheungraber bir operasyona katılan istihkam subaylarının komutanlığını yaptı. Nazilerin giriştiği operasyonda önce aralarında 74 yaşında bir kadının da bulunduğu dört kişi sokakta vurularak öldürüldü. Ardından bir evde bulunan 11 kişi ahıra kilitlendi ve ahır havaya uçuruldu. 11 kişiden o dönemde 15 yaşında olan Gino Massetti kurtuldu. Patlama sırasında ağır yaralanan Massetti, 65 yıl sonra Münih’teki davada tanık olarak ifade verdi.

Duruşmaya Bavyera tarzı ceketi ve elinde bastonu ile gelen Josef Scheungraber’in zinde olduğu gözlemlendi. 11 ay süren davanın ardından sanığın ömür boyu hapse mahkum edilmesi Falzano di Cortona köyü halkını oldukça sevindirdi. Köyün Belediye Başkanı Andrea Vignini; “65 yıldır hakkın yerini bulmasını bekliyorduk” dedi.

Münih kentinde açıklanan kararla, Nazi dönemine ait son davalardan biri de noktalanmış oldu.