Holokost Kurtulanı Gutmann, Demjanjuk ile yüzleşecek

Hayatta kalan ender Holokost tanıklardan biri olan 82 yaşındaki Kurt Gutmann, John Demjanjuk’un ekim ayında gerçekleşecek duruşmasında şahitlik yapacak

Kültür
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Almanya’da doğan Kurt Gutmann, ırkçı ideoloji ile körüklenen antisemitizme ilk kez maruz kaldığında 11 yaşındaydı. Bundan birkaç yıl sonra Gutmann’ın annesi Jeanette ile kardeşi Hans, Polonya’daki Sobibor Ölüm Kampı’nın gaz odalarında yaşamlarını yitirdiler. John Demjanjuk, gardiyanlık yaptığı Sobibor’da 27.900 kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Sobibor’da 250 bin Yahudi öldürüldü. Kurt Gutmann şanslıydı; kampa gönderilmelerinden üç yıl kadar önce Jeanette Gutmann, savaş süresince Yahudi çocukları Nazilerden kurtarmak üzere İngiltere’ye taşıyan ve Kinderstransport olarak adlandırılan kafilelerin birine oğlu Kurt’u sokmayı başarmıştı. Kurt Gutmann, savaştan sonra Almanya’ya geri döndü.

Ukrayna doğumlu 89 yaşındaki John Demjanjuk, birkaç ay önce ABD’den yargılanmak üzere Almanya’ya gönderildi. Şimdi Münih’te tutuklu bulunuyor. John Demjanjuk 1952’de göç ettiği ABD’de, İsrail’in Treblinka’da gardiyanlık yaptığını iddia ettiği 1977’ye dek sakin yaşadı. İsrail’de yargılandı, 1988’de savaş suçlusu olarak idam edilmesine karar verildi. Ancak temyiz mahkemesinde Korkunç İvan olmadığı kanıtlanınca 1993’te serbest bırakıldı. John Demjanjuk ABD’ye döndü.

Kurt Gutmann, Demjanjuk’un yargılanacağı mahkemede tanıklık yapacak 11 kişiden biri. Tanıkların çoğu, John Demjanjuk’un gardiyanlık yaptığı dönemde yakınlarını Sobibor’da yitirmiş kişilerden seçildi.

İki çocuk, beş torun sahibi Kurt Gutmann, “Ailem beni destekliyor ama benim çok heyecanlanacağımdan endişe ediyor” demekte. Ailesinin kamptaki öyküsünü anlatacağını söyleyen Gutmann, “Annem ve erkek kardeşim hakkında konuşacağım, bizlere neler olduğunu anlatacağım. Arkalarında onları temsilen konuşacak birilerini bırakma şansına sahip olamayan aileler adına da ben konuşacağım” sözleri ile duygularını ifade ediyor.