Yemen’in son Yahudileri ülkeyi terk etmeye hazırlanıyor

Yemen’deki köklü Yahudi varlığının son kalıntıları olan 250 kişi, maruz kaldıkları şiddet ve zulüm nedeniyle bu ülkeyi terk etmek zorunda kalıyor

Kültür
19 Ağustos 2009 Çarşamba

İsrailli kaynaklar Yemen Yahudi Cemaati’nden 120 kişinin İsrail’e, 100 kişinin ABD’ye göç etmeyi planladığını, diğerlerinin de kalmayı tercih ettiklerini duyurdu. Göç etmek isteyen kişilerin mal varlıklarını satmakta güçlük çektikleri belirtildi.

Yemen’in resmi haber ajansı Saba, geçtiğimiz günlerde yayınladığı bir haberde ülke Yahudilerinin ‘taciz bahanesi ile tetiklenen’ “mini-exodus”ünden söz etti. Haberde ayrıca Ridah ve Arman Bölgeleri Baş HahamıRav Yahya Yaish’in “Tüm Yahudiler önümüzdeki günlerde İsrail’e göç etmek üzere hazırlanıyorlar” şeklindeki söylemine de yer verdi.

Rav Yahya Yaish, geçtiğimiz Aralık ayında bir Yemenli tarafından önce İslam’a geçmeye zorlanan, kabul etmeyince de öldürülen Yahudi Cemaati Başkanı Moshe Yaish-al-Naharinin kardeşi. Nahari’nin üç kızı, babalarının öldürülmesinden kısa süre sonra, üç oğlu da Yahudi Ajansı’nın (Sohnut) yardımı ile geçtiğimiz günlerde İsrail’e göç ettiler. Moshe Yaish-al-Nahari’nin katili yargılandıktan sonra Haziran ayında idam edildi.

Çoğunluğu Arman taşra kentinde yaşayan Yemen’in küçük Yahudi topluluğu son yıllarda can güvenliğinden yoksun bir hayat sürmekteydiler.

Yemen’de Yahudi yerleşimi Kral Süleyman dönemine kadar uzanır. Uçan Halı Operasyonu ile 1948-1950 yılları arasında 50 bin Yemen Yahudisi İsrail’e taşındı.