Bakire kanıyla beslenen kontes

17. yüzyılda yaşamış, tarihin en kanlı kadın figürlerinden Macar Kontes Bathory’nin inanılması güç hayat öyküsünde, Julie Delpy çıtayı fazla yükseklere koymasının sıkıntısını yaşıyor. Efsaneye göre genç kalabilmek için bakirelerin kanıyla banyo yapan kontesin, iktidar ile aşk arasına sıkışan öyküsü, fantastik soslu, sıradışı, ürkünç bir psikolojik dram.

Viktor APALAÇİ
19 Ağustos 2009 Çarşamba

40 yaşındaki Fransız aktris, besteci, şarkıcı Julie Delpy, kamera arkasına geçtiği “Paris’te 2 Gün / 2 Days in Paris”te hayranlığımızı kazanmış, senaryo yazarlığı yaptığı “Gün Batmadan / Before Sunset” ile Oscar’a aday gösterilmesiyle bizleri şaşırtmıştı.

Başrol oyuncusu, yönetmeni, senaryo yazarı ve bestecisi olarak karşımıza çıktığı son filmi “Kontes / The Countess”te, Julie Delpy, çıtayı fazla yükseklere koymanın sıkıntısını yaşıyor.

16. ve 17. yüzyılda yaşamış, tarihin en kanlı kadın figürlerinden Macar kontesinin Elzebet Bathor, inanılmaz güç hayat öyküsüne dayanan film, sıradışı, ürkünç, fantastik soslu ve feminist bir hikâye anlatıyor.

Drakula’ya ilham olmuş, tarihin en tanınmış kadın katili, Kanlı Kontes olarak bilinen Macar leontesinin ürpertici hayatı, bir seri katil öyküsü olarak perdeye aktarılmış.

Efsaneye göre genç kalabilmek için bakirelerin kanıyla banyo yapmış, tarihin en kana susamış kadın seri katilinin hayatını anlatırken, Julie Delpy, senaryo yazarı olarak sınıfta kalıyor. Karakterin “ruh hastası bir seri katil ya da gerçekte olduğu şekliyle aristokrisinin açgözlülüğünü temsil eden masum kadın” olarak tanımlayan Delpy, dramatik açıdan senaryosunda güçlü karakterler koyamamış.

Kontes Bathory’nin yükseliş ve düşüşünün öyküsü olarak özetlenebilecek bir psikolojik dramı, Delpy çok karanlık bir film olarak anlatmak istemiş. Kötülüğün doğası, senaryoda yeterince derinlemesine işlenmemiş.

Sonsuz gençlik ve ölümsüzlük arayışı teması, senaryonun felsefi açıdan doyurucu olmaması sebebiyle, inandırıcı olamamış. Filmin bütün yükünü sırtlama arzusu Julie Delpy’in zayıf omuzlarının kaldıramayacağı bir yük oluşturmuş.

 

KADIN SERİ KATİL

14 yaşındayken nüfuzlu bir lord ile evlendirilen Kontes Bathory döneminin en güzel, en akıllı en güçlü kadınıyken kocasının Macar Kralı tarafından öldürülmesinden sonra yalnız kalır, teselliyi genç erkeklerde arar. Kendinden oldukça genç olan İstvan’a (Daniel Bruhl) aşık olur ve tutku dolu bir aşk yaşarlar.

Mutlulukları uzun sürmez. Kontes’e (Julie Delpy) daha önce takip olmuş ama reddedildiği için kızgın olan İstvan’ın nüfuzlu babası (William Hurt), politik oyunlarla iki sevgilinin arasına girer.

Sevgilisinin babasının çevirdiği manevralardan habersiz olan Kontes, ayrılığın gitgide çöken yüzü ve yaşlanan bedeni yüzünden olduğunu sanır, bakirelerin kanları sayesinde sonsuza dek genç kalacağı gibi bir hezeyana kapılır.

Hizmetçilerinden başlayarak, şatodaki bakire genç kızların kanını yüzüne yayıp ovuşturduğunda gençleştiğini zannederek, kurbanlarını artırır. Şatodaki bakirelerin tümü telef olunca civar köylerden bakire genç kızlar getirilr.

Türk akınlarına dur demek için savaşa giden derebeyi kocasının ölümünün ardından iktidarı ele alan Kontes, genç sevgilisini kaybettikten sonra kontrolü elinden kaçırıyor, acımasız bir vampire dönüşüyor.

 

Vampir Kontes

Julie Delpy burada bir kolaycılığa kaçıyor; sonsuz gençlik, ölümsüzlük arayışı gibi temalara felsefi bir alt yapıyı senaryosunda işlemek yerine, feminist mesajlarla işi geçiştiriyor.

Kontes, erkeklerin oyununa kurban giden çaresiz bir aşıktır, erkeklerin politik komplolarının kurbanı bir kadındır, tarihte erkekler tarafından hakkı yenen sayısız kadından biridir, kolaycılığıyla, feminist mesajlarla yetiniyor.

Ancak Julie Delpy’nin cesaretine hayranlık duymamak mümkün değil. Bu 17. yüzyıl Macar soylusunun iktidar ile aşk arasında güç, cinsellik, zulüm, cinayet gibi temalar hakkındaki görüşlerini senaryosunda işlemesi takdire şayan.

Hep aşk filmlerinde görmeye alışık olduğumuz Julie Delpy, vampir-kontes rolünün de hakkını veriyor. William Hurt ve Daniel Bruhl iyi oyunculuklarını sergilerken oyuncu kadrosunun sürprizi, lezbiyen cadı karakterlerindeki Anamaria Marinca’dan geliyor. Rumen aktrisi, Altın Palmiyeli unutulmaz “Dört Ay, Üç Hafta, İki Gün” filminden hatırlıyoruz.

 

“THE COUNTESS” Yön-Sen-Müzik: Julie Delpy  Görüntü: Martin Ruhe Oyuncular: Julie Delpy, William Hurt, Daniel Bruhl, Anamaria Marinca, Andy Gatjen