Tarihte geçen hafta

Kavram
19 Ağustos 2009 Çarşamba

    9 Ağustos 

1896 – Uçak sanayinin kurucularından Otto Lilenthal, bir uçak kazası sonucu öldü. Lilenthal, Yahudilerin Wright Kardeşleri olarak anılmaktaydı.

1942 - Asıl adı Edith Stein olan Rahibe Teresa Benedicta, Auschwitz’te öldü. Rahibe Teresa 2. Dünya Savaşı’ndan çok önce Katolik olduysa da Naziler onu da din değiştirmiş birçok Yahudi gibi Auschwitz’e göndermekte tereddüt etmediler.

1965 – Singapur bağımsızlığını kazandı. Singapur Yahudi Cemaati Caşkanı ve ilk Başbakanı David Marshall, bağımsızlığa yaptığı katkılardan dolayı Singapur’un kurucusu olarak anılmakta.

    10 Ağustos 

1993 ABD Senatosu’nda yapılan oylamada aldığı 96’ya karşı 3’lük rekor oyla Ruth Bader Ginsburg, ABD Yüksek Mahkemesi’nde görev yapan ilk Yahudi kadın oldu.

    11 Ağustos

1840 İngiltere Dışişleri Bakanı, Türk Hükümetine Yahudileri Filistin’e göç etmesini teşvik etmesini önerdi.

1909 – Edirne Hahambaşısı, kent pazarının perşembeden cumartesiye alınmasına tepki göstermediği için cemaatin isteği üzerine istifa etmek zorunda kaldı.

1911 İstanbul’daki yangınlar sonrası Yahudi Cemaati yardım fonu kurdu. Vezir-i Azam Hakkı Bey, 10. Siyonist Kongre’ye bir telgraf çekerek yardımlarından dolayı teşekkür etti.

1987 -  Alan Greenspan FED Başkanı oldu.

    12 Ağustos

1930 Multimilyoner George Soros doğdu. Soros Yahudi olmasına rağmen İsrail ve Yahudi karşıtı söylemleriyle tanınıyor.

2007 – ‘Big Bang’ teorisinin yaratıcısı Dr. Ralph Asher Alpher, vefat etti.

    13 Ağustos

1551 – Büyük Polonya Yahudilerine kısıtlı özerklik tanındı.

1917 Cemal Paşa Filistin’deki Yahudi kolonilerinin yokedilmesi gerektiğini söyledi.

1942 İngiliz ve ABD Hükümetleri Soykırım’ın detaylarını anlatan Reignerraporunun gizli kalmasını kararlaştırdılar.

    14 Ağustos

1929 – Yahudi Ajansı (Sohnut) kuruldu. Bu ajans Filistin’deki Yahudilerin, dünya Yahudileriyle ve diğer hükümetlerle olan ilişkilerini yürüttü. Aslında Yahudi Ajansı, Yahudilerin Filistindeki De-Facto hükümeti konumundaydı.

    15 Ağustos 

1911 -  B’Nai Brith kuruluşu İstanbul yangınlarından zarar gören Yahudiler için  $3,382 gönderdi.

1914 – Panama Kanalı açıldı. ABD’nin yardımlarıyla Kolombiya’dan ayrılarak bu kanal sayesinde bağımsız olan Panama, İsrail dışında, iki ayrı Yahudi başkana sahip olmuş olan dünyadaki tek ülkedir.