Haftanın İzi

Somali'den Venezüella'ya, Afganistan'dan İnguşetya'ya haftaya damgasını vuranlar..

Karel VALANSİ Diğer
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Afrika

• D. Kongo Cumhuriyeti: İşçilere saldırı

Silahlı milislerin Kivu Bölgesi’ndeki maden çalışanlarının yaşadığı kasabaya düzenlediği saldırıda 40 kişi öldü, 45 kişi yaralandı.

• Somali: BM tesislerinde çatışma

Vacid kentindeki bir BM tesisine, merkezi yönetime karşı savaşan aşırı dinci militanlarca düzenlenen saldırıda üç kişi öldü, bir kişi yaralandı.

Amerika

• ABD: Uyuşturucu kartellerinin işi

Kaliforniya eyaletinde 8 Ağustos’tan beri, on bir bölgede devam eden yangınlarda 2500 kişi tahliye edildi. Orman yangınlarının Kaliforniya ormanlarında yasadışı olarak marihuana yetiştiren Meksikalı uyuşturucu kartellerinin marifeti olduğu açıklandı.

• Venezüella: Suriye ziyareti

Devlet Başkanı Hugo Chavez’in bir televizyon programında yaptığı açıklamaya göre yakın tarihte Suriye, Rusya ve İran’ı ziyaret etmesi bekleniyor

Asya

Afganistan: Seçimlere az kaldı

20 Ağustos seçimlerinin yaklaşmasıyla ülke genelinde şiddetini arttırdığı belirtilen Taliban ile hükümet güçleri arasında çıkan çatışmalarda on üç Taliban militanı ile iki polis öldü. Perşembe günü yapılacak seçimler öncesi cumhurbaşkanı adayları bir televizyon programına katıldılar. Bir dönem daha Cumhurbaşkanlığına oynayan Hamit Karzai kendisini desteklemeleri için silahlı çete liderleri ile anlaşma yapmakla suçlanıyor. Ülkeye dönen Özbek General Raşit Dostum da Karzai’yi desteklediğini açıkladı.

Sibirya: Santralde kaza

Sibirya’nın Kafkasya bölgesinde bulunan bir hidroelektrik santralinde meydana gelen kazada sekiz kişi öldü, on bir kişi yaralandı, 68 kişi ise kayıp.

İnguşetya: Bombalı saldırı

Rusya’ya bağlı İnguşetya Cumhuriyeti’nde bir polis karakoluna düzenlenen bombalı saldırı sonucu yirmi kişi öldü, 60 kişi yaralandı. Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev bölgenin İçişleri Bakanı’nı görevden aldı. Ülkede üç gün yas ilan edildi.

Avrupa

AB: Yardım paketi

AB parlamentosu yedi ülke için 85 milyon Euro’luk yardım paketini onayladı. Yardımdan Türkiye, Hırvatistan, Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek, Sırbistan ve Kosova yararlanacak.

Ortadoğu

İran: Reformcu gazete kapatıldı

Cumhurbaşkanı seçiminin adaylarından Reformcu Mehdi Kerrubi’nin gazetesi savcılık kararı ile kapatıldı. Sandıktan dördüncü sırada çıkan Kerrubi, sokak gösterilerinde gözaltına alınanlara işkence yapıldığına dair iddialar ortaya atarak muhafazakârları kızdırmıştı.

Irak: Sayım ertelendi

Ülkede 22 yıl sonra ilk kez düzenlenmesi planlanan nüfus sayımını etnik ve siyasi gerilimleri körükleyeceği korkusuyla süresiz erteledi.

 

haftanın sözü

“Honduras’a müdahale etmeni istemiyoruz Obama.

Tam tersine imparatorluğunun Honduras’tan ellerini,

Güney Amerika’dan pençelerini çekmesini istiyoruz.”

Hugo CHAVEZ

Venezüella Devlet Başkanı

 

ABD-Kolombiya anlaşmasına sinirlenen Chavez, savaş uyarısında bulundu