İsrail savunmasını güçlendiriyor

İsrail Ordusu, 2006 Lübnan Savaşı’nda tankların maruz kaldığı füze saldırıları karşısında, hız verdiği savunma sistemini hayata geçirdi

Dünya
19 Ağustos 2009 Çarşamba

İsrail Ordusu Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Trophy tanksavar füzesi savunma sisteminin, geçtiğimiz hafta sistemin kapasitesini ölçmek için yapılan bir dizi testi başarıyla geçtiğini ve kullanılmaya hazır olduğunu bildirdi.

Trophy tanksavar füze savunma sistemi, Lübnan Savaşı’nda hizmet veren Merkava tankı gibi zırhlı araçlar etrafında korumalı bir yarımküre yaratıyor. Sistem, tehditleri fark edip takip etmek ve tanksavar füzenin yolunu kesen bir mermi göndermek için tasarlandı.

Denemeler geçtiğimiz hafta güneydeki bir askerî üssünde gerçekleştirildi. Sistem eski tanklara monte edildi ve tank sabit ve hareketli olmak üzere iki şekilde denendi. İsrail Savunma Bakanlığı yetkililerine göre sistem bütün tanksavar mermilerini engellemeyi başardı.

Deneme bölgesinde hazır bulunan farklı ülkelerin ataşeleri, bu sistemi kendi ordularına alma konusunda istekli olacaklarını belirttiler.

İsrail ordusu Trophy sisteminin geliştirilme çalışmalarını Merkava tanklarının yoğun bir şekilde Hizbullah tanksavar mermilerine maruz kaldığı İkinci Lübnan Savaşı’ndan sonra hızlandırdı. Trophy sistemi şu anda 401. Zırhlı Tugayında bazı Merkava Mk IV tanklarına monte edilmiş durumda ve yılsonunda üretim aşamasında çıkmış olan tanklar monte edilecek.

Trophy sistemi tanklara monte edilirken, İsrail ordusu Namer zırhlı personel taşıyıcısını İsrail Askerî Endüstrileri tarafından Demir Yumruk füzelº savunma sistemi ile güçlendirmeyi planlıyor. Demir Yumruk, bir radar ve gelen tehditleri fark edip saniyeden kısa bir sürede yanıcı bir patlama engelleyici kullanarak yok ediyor.