Lübnan’da sinagog restorasyonuna Hizbullah’dan onay

Lübnan’da iç savaş sırasında yıkılan sinagogun onarım çalışmalarına, geçtiğimiz günlerde Beyrut’ta başlandı. İsrail karşıtı olmasıyla tanınan Hizbullah, sinagogun yeniden inşa edilmesini onaylıyor

Dünya
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta, yıkık çatı parçaları ile döküntülerinin işçiler tarafından temizlenmesi ve inşaat iskelesinin kurulmasıyla, uzun zamandır ertelenen, Lübnan’daki en eski ve en önemli sinagogun restorasyonu resmen başladı.

İlk olarak 2006 yılında başlanması planlanan yenileme çalışmaları,  2006 yazında İsrail-Hizbullah Savaşı sırasında ülkedeki karmaşa yüzünden ertelenmişti. Geçtiğimiz yıl da, denizaşırı bağışçıların küresel mali kriz yüzünden ödeneklerini bekletmeleri, çalışmanın bir kez daha ileriye atılmasına neden olmuştu. Adı açıklanmayan bir Lübnan Cemaat Konseyi yetkilisi, başlayan restorasyonu bu aşamada Konsey’in finanse ettiğini, ama inşaatın tamamlanması için büyük bağışlara ihtiyaç olduğunu belirtti. Bu yetkilinin, Associated Press’e yaptığı açıklamaya göre, projenin devamı ve süresi, tamamen gelecek olan bağışlara bağlı. Onarım maliyetinin, tahminen 1–1,5 milyon Dolar olması bekleniyor.

1926’da Beyrut’taki Yahudi yerleşim bölgesi Wadi Abou Jmil’de inşa edilen Magen Abraham Sinagogu, 1975–90 yılları arasındaki Lübnan İç Savaş’ı sırasında ciddi şekilde hasar gördü. İç Savaş sırasında savaş hattının ortasında kaldı ve Müslümanlarla Hıristiyanların yerleşim yerini ayıran Yeşil Hattın Müslüman kısmına düştü. Daha sonra şehrin, üç şeritli geniş yolları, cazip alışveriş merkezleri, ışıltılı gökdelenleriyle yeniden yapılanması sırasında bile yıkık bir harabe olarak kalmıştı.

Yahudiler, Lübnan’daki İç Savaş’ta yer almamalarına karşın, ülkede şahit oldukları şiddetten dolay›, Amerika ve Avrupa’ya göç ettiler.

1980’lerde, fark gözetmeden yabancıları ve Lübnan’lıları hedefleyen ‘rehin alma’ furyası sırasında onbir Yahudi kaçırılıp, muhtemelen öldürüldü. Bulunabilen dört kişinin cesedinde, işkence izlerine rastlanmıştı.

Ülkede kalan az sayıda Yahudi ise, göze çarpmadan yaşamlarını sürdürmeye devam etti.

Uzun zamandır ertelenen Magen Abraham Sinagog’unun restorasyonu için Lübnan’daki militan gruplar şaşırtıcı bir şekilde fikir birliğine vardılar. İsrail karşıtı Hizbullah bile sinagogun yeniden inşa edilmesi gerektiğine inanıyor.