Arap Medyası: Hamas kendi silahına yenik düşüyor

Dünya
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sonu Gazze Şeridi’nde Hamas ve El-Kaide yanlısı Jund Ansar Allah adlı grup arasında meydana gelen çatışma Arap medyasında geniş yankı buldu.

Londra’da Arapça yayınlanan el-Şark el-Awsat Gazetesi’nin Yayın Yönetmeni Tarık Alhomayed köşesinde Gazze Şeridi’nde radikal grupların ortaya çıkmasının sürpriz sayılamayacağını, radikalliğin daha radikal fikirleri beslediğini yazdı. Alhomayed, aynı zamanda ayrılık ve bölünmenin daha derin çatlaklara yol açtığını, Hamas ve onu destekleyenlerin kendi silahlarıyla vurulduklarını belirtti.

Yine Londra’da yayınlanan önemli Arapça yayınlardan el-Hayat Gazetesi’nin köşe yazarlarından Davud el-Şaryan da köşesinde benzer görüşleri savundu. El-Şaryan yazısında, Hamas ve Jund Ansar Allah’ın arasındaki çatışmadan yola çıkarak Hamas’ı Taliban’a benzetti. Şaryan, Taliban’ın da ilk zamanlarında radikal sloganlar atarak, özgürlükleri kısıtlayarak din ve cihada çağrı yaparak gençleri yanına çektiğini, fakat bu sürecinin ilerlemesi sonunda el-Kaide’yi doğurduğunu hatırlattı. Köşe yazarı Hamas’ın da Taliban gibi daha radikal grupları doğurmaya başladığını ve Taliban ile El-Kaide’nin Afgan halkını kaybetmesi gibi Hamas’ın da sonunda Filistinlilerin geleceğini karartacağını belirtti.

Mısır’da yayınlanan devlet yanlısı el-Ahram Gazetesi de Hamas’ı şiddetle eleştirdi. Gazetenin başyazarının makalesinde meydana gelen olaylar Hamas’ın Filistin halkının başına açacağı felaketlerin bir kanıtı olarak yorumlandı. Makale barış sürecin ve devletleşme yolunda çıkan engellerin bertaraf edilmesi için, başta Hamas olmak üzere, tüm Filistinli grupların geniş tabanlı bir birlik hükümetinden başka alternatifleri olmadığını kavraması gerektiğini de ekledi.