Hamas Gazze’de muhalefeti kanlı bastırdı

Hamas Cumartesi günü Gazze’deki El-Kaide üyelerine karşı operasyon düzenlerken, muhalif grubun lideri evinde öldürüldü. Toplam 24 kişinin hayatını kaybettiği olay Gazze’deki yönetimin değişimi olarak nitelendirildi

Dünya
19 Ağustos 2009 Çarşamba

Hafta sonunda Gazze’de meydana gelen çatışmalar Hamas’ın Gazze’deki hükmünün başlangıcından beri yaşanan değişimi ortaya koyuyor. Hamas ile El-Kaide arasındaki çatışma, Gilad Şalit’in kaçırılmasından sorumlu bir Hamas yetkilisinin de içinde bulunduğu 24 kişinin ölümü ile sonuçlandı.  Jund Ansar Allah ‘Allah sevgisi askerleri’ adını taşıyan operasyonla Hamas, kendinden daha radikal bir grubu hedef aldı. Grubun 95 üyesinin de tutuklanması, Hamas’ın Gazze’deki hakimiyetini daha da güçlendirdi.

Gazze’deki radikal gruplar, Filistin mücadelesini İsrail’in de ötesine götürerek Batı dünyasını da dahil etmeyi amaçlıyor. Ayrıca Gazze’de Hamas’ın bile kabul etmediği aşırı radikal İslam uygulaması getirmeye çalışıyorlar, internet kafe ve düğünlere, ‘uygunsuz ortamlar’ gerekçesi ile saldırıyorlar.

Düzenlenen operasyon, Hamas’ın kendini Filistin meselesinde sınırlama isteğini ve El-Kaide bağlantısından uzak durmayı hedeflediğini gösteriyor. Hamas, hali hazırda, İsrail ve ABD tarafından terör örgütü olarak algılanıyor.

Çatışma Cuma akşamı, Mısır sınırına yakın Rafah kasabasındaki camide başladı. 100 üyesinin kıstırıldığı Jund Ansar Allah grubunun lideri Abdüllatif Musa, Gazze’yi İslami Emirlik ilan ederek Hamas’ı provoke etmişti.

Çatışma esnasında Musa, korumaları ile birlikte evine kaçtı. Bu noktada yeni çarpışma başladı.  Hamas liderlerinin verdiği bilgiye göre, çatışma devam ederken, Musa’ya teslim olması yönünde çağrıda bulunurken, Musa ise arabulucuyu öldürerek yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı olaylarda on bir yaşında bir kız çocuğu ve altı Hamas polis memurunun da içinde bulunduğu 24 kişinin öldüğünü, 150’den fazla kişinin de yaralandığını açıkladı.

Hamas, liderlerinden Abu Cibril Şimali’nin de öldüğünü doğruladı. Şimali, halen esir tutulan Gilad Şalit’in kaçırılmasından sorumlu tutuluyordu.

 

‘İSLAMİ EMİRLİĞİN DOĞUMUNU İLAN EDİYORUZ’

Jund Ansar Allah, Hamas tarafından ortaya konulandan daha katı İslami kurallar uygulamayı hedefliyor.

Çatışmaları tetikleyen vaaz, Cuma namazı öncesi Abdüllatif Musa tarafından yapıldı. İslami kuralların uygulanacağı emirliğin Rafah’ta başladığını belirtirken, katı kuralların uygulanacağına dair yeminler etti. Konuşmayı yapan Musa’ya, bir tanesi intihar bombacısı olarak giyinmiş dört maskeli koruma eşlik etti. Emirlik kelimesi, özellikle El-Kaide tarafından şeriat düzeni anlamında kullanılıyor.

Gazze’deki Hamas hükümetinin lideri İsmail Haniyeh, Cuma günü bölgede Filistinli olmayan silahlı kişilerin varlığını reddetti. İsrail, Irak’ta Amerika’ya karşı savaşmış silahlı kişilerin bölgede bulunduğunu açıklarken, Haniyeh, böyle grupların Gazze’de bulunmadığını, bölgede sadece Gazzeli savaşçıların yaşadığının ısrarla altını çizdi.

El-Fetih üyesi Saeb Erekat ise, Gazze’deki durumun alarm verdiğini belirtti. Gazze’nin günden güne kaos ve kanunsuzluk ortamına sürüklendiğini de sözlerine ekledi.

Musa’nın grubu Gazze’deki varlığını yaklaşık iki ay önce açıklamıştı.  Musa, eli silah tutan herkesi gruba katılmaya çağırdı. Musa’nın takipçileri, demokrasiye, Allah’ın kanunları yerine dünyevi kuralları uyguladığı için inanmıyor. Musa konuşmalarında Hamas liderlerine seslenerek, Batı dünyasından korkmamaları gerektiğini defalarca tekrarlamıştı.