Tarihte geçen hafta: Hitler'e onur nişanı veren Yahudi kim?

Kavram
12 Ağustos 2009 Çarşamba

    2 Ağustos

1790 - ABD de ilk nüfus sayımı yapıldı ve dört milyonluk nüfusun 2.000’ini Yahudilerin oluşturduğu tespit edildi.

    3 Ağustos

1492 - Kristof Kolomb denize açıldı. Sefer için gereken borç iki Maranos ailesi tarafından verildi. Kolomb’un, günlüğünde sefer sırasında İspanya’dan kaçan Yahudileri taşıyan gemileri gördüğü de belirtti.

1910 - İstanbul eski Hahambaşısı Moiz Levi vefat etti.

    4 Ağustos

1918 - 1. Dünya Savaşı’ndaki hizmetlerinden dolayı Hitler’e Demir Haç nişanı takıldı. Üst kademe bir madalya olan demir haç’ı Hitler bütün ömrü boyunca gururla taktı. Tarihin bir cilvesi olarak bu madalya için Hitler’i öneren Yüzbaşı Hugo Guttman ise Alman ordusunda görevli bir Yahudi’diydi.

    5 Ağustos

1892 - Baron de Hirsch’in Arjantin’deki Yahudi Yerleşimi projesi başarısız oldu. Arjantin’deki Yahudi kolonisi Moiseville’in yaşama koşullarının çok kötü olmasından ve koşulların iyileştirilmesinde başarısız olunmasından sonra Albay Goldsmid koloninin boşaltılması ve kolonideki 800 ailenin de Avrupa’ya geri gönderilmesi emrini verdi.

1945 – Hiroshima’ya atom bombası atıldı.

    6 Ağustos

1920 - Romanya, Türk Yahudilerini düşman ilan etti ve Romanya’daki mallarına el koymaya ve sınırdışı etmeye kalkıştı. Olaylar ancak Romanya Yahudi cemaatinin devreye girmesi ile yatıştı.

1977 - ABD yetkilileri 3.000 kg zenginleştirilmiş uranyum ve plütonyum’un kaybolduğunu resmen duyurdu. Bazı Amerikan gazeteleri bu minerallerin İsrail’de olabileceği spekülasyonunu yapsa da bu konuda hiçbir açıklama yapılmadı.

    8 Ağustos

1937 - Aktör Dustin Hoffman doğdu.

1942 - Dünya Yahudi Kongresi İsviçre temsilcisi Dr. Gerhart Reigner “Nihai Çözüm” planlarıyla ilgili ele geçen belgeleri kamuoyuna sundu.