AB’den Batı Şeria’daki elektrik santraline yatırım

Avrupa Yatırım Bankası, Batı Şeria’da 100 milyon dolar yatırımla dört elektrik santrali inşa edilmesini talep etti. Şu anda elektriği İsrail santrallerinden alan Filistin şehirlerinde yeni istasyonlar sayesinde elektrik miktarının önemli ölçüde artması bekleniyor

Dünya
12 Ağustos 2009 Çarşamba

Batı Şeria altyapısına en büyük yatırımlardan biri için İsrail, Avrupa Yatırım Bankası’nın (AYB) 100 milyon dolara dört elektrik santrali inşa etme talebini onayladı.

Geçtiğimiz hafta, bölgedeki İsrail Savunma Güçleri Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü, İsrail Elektrik Kurumu ve Ulusal Altyapılar Bakanlığı yetkilileri AYB’nın Batı Şeria’da dört elektrik santrali kurma talebini değerlendirmek için bir araya geldiler.

Filistin Yönetimi Enerji Bakanlığı da Batı Şeria’da Nablus yakınlarında bağımsız bir elektrik santrali kurulması fikrini konuşmaya başladı. Gazze Şeridi’nde bir elektrik santrali planı zaten bulunuyor. Geçen hafta, İsrail Savunma Güçleri türbin makinelerinin Avrupa’da tamir edildikten sonra Gazze’ye transfer edilmelerine yardımcı oldu.

Batı Şeria’daki Filistin şehirleri şu anda elektriği İsrailli elektrik santrallerinden alıyorlar. Bu santraller elektriği bölgedeki beş alt istasyona transfer ediyor. Yeni alt istasyonlar, gelişen ekonomiyle sürekli büyüyerek daha çok elektrik tüketen Batı Şeria’ya elektrik miktarını önemli ölçüde artıracak.

Planlamada yer alan yetkililere göre, yeni alt istasyonlar Cenin yakınlarında planlanan endüstriyel bölgeye ve Ramallah yakınlarında planlanan Rawabi adlı yeni Filistin şehrine yeterince elektrik sağlayabilecek.