Hizbullah İsrail’e ‘dışarıda’ saldırmaya hazırlanıyor

İsrail-Hizbullah-Lübnan arasında gerginlik artıyor. Geçen ay Lübnan’da patlayan Hizbullah cephaneliğinin ardından sert açıklamalar geldi. Hizbullah’ın aynı zamanda İsrail’in ülke dışı hedeflerine yönelik eylem planladığı tahmin ediliyor

Dünya
12 Ağustos 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta sonu Hizbullah ve İsrail arasında gerginliği arttırıcı söylemlere sahne oldu. İki taraf arasındaki gerginlik Temmuz ayında Hizbullah’ın silahsızlandırmış olması gereken Güney Lübnan’da örgüte ait bir cephane deposunun havaya uçması ile başladı.

Pazar günü ise Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinden Hashem Safi A-din gerilimi arttırarak, İsrail’in saldırması durumunda başına geleceklerin 2006’da olanları solda sıfır bırakacağını söyledi. Safi A-din Hizbullah’ın savaş istemediğini fakat çatışma dahil her olasılığa hazırlıklı olduğunu belirtti.

Buna karşılık olarak İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Ayalon, Hizbullah’ın üst düzey yetkililerinden İmad Mughniyeh’in 2008 başında Şam’da öldürülmesinin ardından Hizbullah’ın bu suikasttan İsrail’i sorumlu tuttuğunu hatırlattı. İsrail’in bu iddiaları reddetmesine rağmen Ayalon, bu bağlamda İsrail Savunma yetkililerinin Hizbullah’tan bir saldırı beklediklerini belirtti. İsrail savunma yetkilileri bu saldırının yüksek ihtimal ile İsrail’in ülke dışı temsilciliklerine veya İsrailli turistlere yönelik bir saldırı olacağını fakat Hizbullah’ın 2006 savaşından sonra eski gücüne kavuşmadığı için İsrail’e bir savaş nedeni vermeyecek bir saldırı düzenlemeye çalışacağını belirttiler. Ayalon konuyla ilgili olarak Mısır’da tutuklanan Mısır’daki İsrail elçisine suikast girişimine hazırlandıklarından şüphelenilen Hizbullah ajanlarını da hatırlattı. Ayalon, bu girişimin Hizbullah’ın planladığı tek eylem olmadığını, başla eylemler için de hazırlıkta olduklarına dair istihbara aldıklarını söyledi. 2008 yılında Bakü’deki İsrail Büyükelçiliğine karşı hazırlanan bir saldırı da Azeri güvenlik kuvvetleri tarafından önlenmişti 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da Pazartesi yaptığı açıklamada benzer şekilde Hizbullah’ın artık Lübnan hükümetinin bir parçası olduğunu hatırlattı ve İsrail’e yapılacak bir saldırı durumunda Lübnan hükümetinin de sorumlu tutulacağını söyledi.