Yahudi delege de El-Fetih kongresinde aday oldu

Dünya
12 Ağustos 2009 Çarşamba

El-Fetih’in kongresinde, hareketin ‘’Yahudi delegesi’’ Dr. Uri Davis, Devrim Konseyi üyeliğine aday gösterildi. El Fetih’in uluslararası partilerle, hareketlerle ve insani yardım örgütleriyle ilişkilerinin zayıf olduğunu belirten Dr. Uri Davis, seçilirse, bu eksiklikleri giderme sözü verdi.

Davis, Filistin haber ajanslarından Ma’an’a verdiği demeçte, kendisinin bir solcu olduğunu belirterek, şöyle konuştu, ‘’İsrail sol partilerini tatmin edici bulmuyorum. Bu nedenle, Filistin sol partilerini inceledim. Filistin Halk Kurtuluş Cephesi, Filistin Demokratik Kurtuluş Cephesi gibi partilerin çoğunluğunun Marksist eğilimli olduğunu gördüm. Ben Marksizm değil, sosyalizm yanlısıyım. Bu nedenle katıldım El-Fetih’e. Çünkü birbirleriyle zıtlaşan, ama aynı zamanda uyum gösterebilen ideolojilerin yer aldığı bir çerçeveye sahip. El-Fetih, topraklarını ve halkının işgalden kurtarılmasının mücadelesini veriyor.’’

Davis, El-Fetih’e 1980’li yıllarda, Filistin Kurtuluş Örgütü liderlerinden ve kurucularından Halil El-Vezir (Ebu Cihad) aracılığıyla katıldı. Ebu Cihad, 1988 yılında, şimdiki İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak önderliğindeki komanda biriminin düzenlediği silahlı saldırıda öldürülmüştü.

Anne ve babasının eski Çekoslovakya’dan Filistin topraklarına gelmesinden sekiz yıl sonra, 1943 yılında Kudüs’te doğan Davis, ailesinin İsrail’e, 1948 yılında kuruluşundan önceki ilk siyonist dalga göçmenleri olarak geldiklerini belirtiyor.

El-Fetih’in her üyesi, din, ırk veya renk farkı olmaksızın, hâlihazırda üye sayısı 132’ye çıkarılan Devrim Konseyi’ne girebiliyor.

Davis halen, Filistin Yasama Meclisi’nde, Yaser Arafat tarafından 1984’te atandığı ‘’Filistinli olmayan dış gözlemci’’ görevini sürdürüyor. Bir taraftan Filistin siyasetinde yer alan Davis, aynı zamanda İngiltere’deki Bradford Üniversitesi’nde profesör unvanıyla barış üzerinde çalışıyor.