Filistin’den ‘iki devletli’ çözüme ilk yeşil ışık

Batı Şeria yönetimini elinde bulunduran, Arafat’ın ölümünden sonra Mahmud Abbas’ın yönetimine giren El-Fetih, yirmi yıldan sonra ilk kez parti kongresi gerçekleştirdi. Abbas, rakipsiz yeniden başkan seçilirken, parti ilk kez, ‘İsrail ile komşu bir Filistin Devleti’ni kabul edebileceklerini belirtti

Dünya
12 Ağustos 2009 Çarşamba

Batı Şeria’da yönetimi elinde tutun, Mahmud Abbas liderliğindeki El-Fetih’in, yirmi yıl sonra gerçekleştirdiği kongresi sona erdi. El-Fetih, İsrail’e komşu bir ‘Filistin Devleti’nin kurulması fikrini savunarak, Hamas ile ideolojik farklılığı bir kez daha ortaya koydu.

El Fetih’in 20 yıllık tarihinde bu fikirler ilk kez kabul görürken, ‘İsrail’e karşı şiddet uygulamayı durdurmak’ da partinin ajandasında yer aldı. İsrail’e karşı direnmek bir hak olarak konumlandırılırken, sivil başkaldırıların tercih edildiği belirtildi.

Kongre kararlarının 1989 yılında yapılan grup toplantısındakilere benzer olduğu gözlemlendi. Ancak bu yıl Betlehem’de yapılan toplantı, üç günlük oturumların ardından bitmesi beklenirken, temel konulardaki ayrılıklar nedeni ile uzamak zorunda kaldı.

Geçen hafta gerçekleştirilen kongre, Batı Şeria ve Gazze’de ‘Filistin Devleti’ platformunu desteklemeyi oya sundu. Alınan karar, El-Fetih oluşumunun İsrail’e karşı silahlanma hakkını saklı tutuyor. Fakat aynı zamanda, Filistinlilerin İsrail’e baskı yapabilmek için gösteriler düzenlemesi veya İsrail’i boykot etmesi gibi barışçıl yöntemler kullanmasını da destekliyor.

Kıdemli El-Fetih üyesi Nabil Shaat bu aşamada popüler mücadeleye odaklandıklarını, fakat silahlı mücadele hakkının da saklı tutulması gerektiğini, uluslararası hukukun kendilerini bu yönde savunduğunu belirtti.

Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ise, El-Fetih açılımının umut vaat etmediğini belirtti. Öte yandan aynı masaya oturup görüşmekten başka bir yol olmadığını da belirten Barak, Filistin lideri Mahmud Abbas’ı görüşmelere çağırdı.

 

ABBAS YENİDEN BAŞKAN

Filistin lideri Yaser Arafat’ın ölümünden sonra El Fetih başkanlığına getirilen Mahmud Abbas, sona eren kongrenin ardından hareketin başkanlığına yeniden seçildi.

Betlehem’de toplanan El-Fetih’in kongresinde, Abbas’ın karşısına başka aday çıkmadı. Abbas, kongreye katılanların neredeyse tamamının oyunu aldı.

2000’den fazla delegenin toplandığı kongrede, liderliğe yeniden seçilmesiyle büyük alkış alan Abbas, Hamas’ı suçlayarak, kongreyi başarısız kılmak için yaptığı tüm teşebbüslere rağmen El-Fetih’in güçlenmeyi sürdürdüğünü vurguladı.

Abbas, “Başarısızlıklarımızdan ders aldık ve bu kongre hareketi, Filistin mücadelesinin tetiğini ateşleyen hareketin büyük enerjisini temsil ediyor” diye konuştu.

 

BARGUTİ PARTİ YÖNETİMİNDE

El-Fetih kongresinin sürpriz sonuçlarından biri de, İsrail hapishanesinde tutuklu bulunan Marvan Barguti’nin parti yönetimine seçilmesi oldu. Filistinliler arasında popüler bir isim olan Barguti, Yahudilerin öldürülmesini organize etmek suçlamalarıyla hapiste tutuluyor.

Kongre sırasında partinin yönetimi belirlemek için yapılan seçimlerde Barguti, öne çıkan isimlerden biri oldu. Marvan Barguti, 18 kişilik parti merkez kurulunun yeni isimlerinden biri olurken, Filistin Yönetimi Başbakanı Ahmed Kurey, bu kuruldaki sandalyesini kaybetti.