İran’da atom bombasına geri sayım

Nükleer silah çalışmaları tüm dünyanın gündemini meşgul eden İran’ın bir yıl içinde atom bombası yapabileceği açıklandı. Batılı istihbarat kaynakları, İran’ın nükleer savaş başlığı yapmasının önündeki tek engelin dini lider Hamaney’in onayı olduğuna inanıyor

Şalom
5 Ağustos 2009 Çarşamba

The Times Gazetesi, batılı istihbarat kaynaklarına dayandırarak verdiği haberde, İran’ın atom bombası yapmak için gerekli teknolojiye sahip olduğunu, nükleer savaş başlığı yapmak için sadece dini lider Hamaney’in onay vermesinin beklendiğini duyurdu. Haberde yer alan istihbarat raporlarında, İran’ın bir yıl içinde bir atom bombası yapabileceği belirtildi.

Haberde, İran’ın nükleer çalışmalarının ABD’nin Irak işgali ile 2003 yılından sonra hızlandığı ve  İran’ın sahip olduğu Shihab – 3 balistik füzelerinde uygulanabilecek nükleer savaş başlığını bulduğu için çalışmaları şimdilik sonuçlandırdığı açıklandı.

Dini lideri Ayetullah Hamaney’ın onay vermesi durumunda İran’ın altı ay içerisinde gerekli miktarda uranyumu zenginleştirebileceği, ondan sonraki altı ayda da füze başlığını biraraya getirebileceği belirtildi.

HAMANEY “EVET” DERSE NE OLUR?Uzmanlar, Hamaney’in nükleer silahlanmaya onay vermesi durumunda ise gerçekleşebilecek iki ihtimal olduğunu belirtiyorlar. Ya İran, batıya meydan okuyarak tüm uluslararası denetçileri ülkeden kovacak, ya da büyük bir risk alarak tüm çalışmaları yer altı tesislerinde gizli olarak yürütmeye çalışacak.