Gazzeli doktorun kızı eve dönmeyi düşlüyor

Dökme Kurşun Operasyonu sırasında üç kız kardeşini yitiren on yedi yaşındaki Shadar Abu al-Aish, artık ailesi ile Kanada’da yaşıyor. Genç kız, Yediyot Aharonot Gazetesi’ne verdiği söyleşide; çektiği acıları ve zorlukları dile getirdi, günün birinde Gazze’ye geri dönme planlarını anlattı

Kültür
5 Ağustos 2009 Çarşamba

Dr. Ezzeldeen Abu al-Aish’in kızı Shadar, İsrail Savunma Ordusu’nun bombalı saldırısı sırasında üç kız kardeşini yitirmiş, kendisi de ağır yaralanmıştı. Tedavisi tamamlandıktan sonra Shadar ailesi ile birlikte Kanada’ya göç etti.

İsrail’in en ünlü gazetelerinden Yediyot Aharonot’a verdiği söyleşide, Filistinli genç kız, kardeşlerinin kaybının acısını kalbine gömerken, Kanada’da sakin ve huzurlu yaşamın tadını çıkardığı halde günün birinde Gazze’ye geri döneceğini söylüyor.

Ateşkesin bir gün öncesi, 17 Ocak günü bombalar Abu al-Aish’lerin evini de vurdu. Shadar’ın kardeşlerinin Filistinlilerin açtığı ateş sonucu öldüklerini iddia edenler olduysa da, Tsahal, çocukların ölümüne İsrail’in açtığı ateşin sebep olduğunu kabul etti.

Shadar’ın İsrail’deki Tel Hashomer Sağlık Merkezi’nde bir dizi ameliyat geçirmesinin ardından aile Kanada’ya göç kararı aldı. Shadar, yerleştikleri Toronto’da eğitim düzeyinin Gazze’den yüksek olmasından memnun. Dr. Ezzeldeen Abu al-Aish, Toronto Üniversitesi’nde çalışıyor, Shadar’ın ablası da iş buldu.

Bilgisayar mühendisi olmayı hedefleyen genç kız yeni eğitim yılı öncesinde İngilizcesini ilerletiyor. “Hayata devam etmeliyiz. Burada her şey Gazze’den çok farklı. Her şey daha büyük boyutlarda, yaşam rahat ve güvenli… Gazze’de sürekli korku içinde yaşıyorduk” diyen Filistinli genç kız henüz arkadaş edinemedi. Yaşadıkları bölgede Müslümanların bulunmadığına değinen Shadar, diğer gençlerin oldukça farklı olmalarından dolayı iletişim kurmasının zaman alacağını söyledi.

Abu al-Aish ailesinin yerleştiği bölgede Yahudiler de yaşamakta. Dr. Ezzeldeen Abu al-Aish’in en yakın dostu her şeye rağmen bir Yahudi. Shadar da açık sözlülükle; “Yahudilerle arkadaş olmamam için hiçbir neden yok. Yahudilere veya İsrail halkına karşı hiçbir kızgınlığım yok. Sadece İsrail ordusuna karşı öfkeliyim” demekte.

Filistinli Shadar için evi halen Gazze… “Orayı özleyeceğim, ama bir gün geri döneceğim. Babamı bilemem, ben Kanada’da geçiciyim” şeklinde konuşan Shadar, 17 Ocak gününün yaşamının dönüm noktası olduğunu, o gün çocukluktan çıkıp ergenliğe geçtiğini söylüyor.