SEVGİ GÜNÜ ‘TU BE AV’I KUTLUYORUZ

Kavram
5 Ağustos 2009 Çarşamba

Kudüs’te İkinci Tapınak zamanında genç kızların beyaz giysiler içinde şarkılar söyleyip dans ederek görücüye çıktıkları Tu Be av (Av ayının 15’i), ‘Sevgi Bayramı’,  bu yıl 5 Ağustos’ta kutlanıyor.

Tora’da belirtilmeyen,  daha sonra hahamlar tarafından eklenen bir bayram olan Tu Be av, İkinci Bet Amigdaş (Tapınak) döneminde, bir tür çöpçatanlık vazifesi gören, neşeli bir gün olarak yaşanır. O gün, bekâr olan genç kızlar, herhangi bir eşitsizliği engellemek amacıyla, çoğunlukla ödünç alınmış beyaz giysiler giyerek, Kudüs çevresindeki üzüm bağlarına gidip şarkı söyleyerek dansederler. Beyaz renk, hem saflığı ve temizliği simgelediği, hem de eş arayan erkeklerin sınıf veya statüye bakmadan, dikkatlerini kızların iç güzelliklerine ve meziyetlerine yönlendirmek için seçilir.

Ay’ın hareketlerine göre düzenlenen Yahudi takviminde, Tu Be av, dolunayın olduğu geceye denk gelir ve bu da bayramı sevgi, romantizm ve bereketlilik ile özdeşleştirir.

Tu Be av bayramında, günlük hayatın akışını etkileyecek hiçbir kısıtlama yoktur,  sadece öğleden sonra ve sabah dualarında ‘Tahanunim’ kısmı (yakarışlar) okunmaz.