Haftanın İzi

Nijerya'dan Kolombiya'ya, Filipinler'den Yemen'e haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
5 Ağustos 2009 Çarşamba

Afrika

Nijerya: Çatışmalar sona erdi

Ülkenin kuzeydoğusundaki Maiduguri’de güvenlik güçleriyle isyancılar arasında 600 kişinin ölümüne neden olan çatışmalar sona erdi. Polisin şiddet olaylarından sorumlu tuttuğu isyancı lider Muhammed Yusuf’un kaçmaya çalışırken öldüğünü açıklaması insan hakları örgütlerince ‘yargısız infaz’ olarak adlandırıldı.

Kenya: Artık idam yok

Devlet Başkanı Mwai Kibaki, son 22 yılda hiçbir idam cezası infaz edilmediğini belirterek idam mahkûmlarının cezasının ömür boyu hapse çevrileceğini duyurdu.

Mısır: Diyalog çağrısı

Ülkenin en büyük muhalefet grubu Müslüman Kardeşler hükümete diyalog çağrısında bulundu.

 

Amerika

Bolivya: Tarihi gün

Ülkenin ilk yerli Cumhurbaşkanı Evo Morales, Güney Amerika’nın tarihinde ilk kez, yerli halkların kendi kendilerini yönetme hakkı olduğunu ilan etti. Ülkede aralık ayında yapılacak seçimlerde yerli halka, özerklik isteyip istemedikleri sorulacak.

Kolombiya: Uyuşturucu ile savaş

Uyuşturucu yapımında kullanılan koka bitkisini imha etmekle görevli işçileri taşıyan gemiye yapılan saldırıda beş kişi öldü, altı kişi yaralandı.

ABD: Barış çubuğu

İlişkilerini düzeltmeyi amaçlayan ABD, dokuz ay önce Başkan Hugo Chavez tarafından sınır dışı edilen büyükelçisini Venezüella’ya geri göndereceğini açıkladı.

 

Asya

Filipinler: Demokrasi simgesi

Asya kıtasının ilk kadın devlet başkanı olan 76 yaşındaki Corazon Aquino yaşamını yitirdi. Ülkedeki diktatörlüğü yıkıp demokrasiyi getiren Aquino için ülkesi yas tutuyor.

Japonya: Erken seçim

Partisinin Tokyo yerel seçim yenilgisinin ardından parlamentoyu fesheden Başbakan Taro Aso, 30 Ağustos’ta seçime gitme çağrısı yaptı.

 

Avrupa

İspanya: Gözler ETA’da

Bir gün ara ile iki bombalı saldırı ile sarsılan İspanya’da Başbakan Jose Luis Rodriguez Zapatero ETA’yı suçladı. Geçtiğimiz hafta yaşanan olaylarda Burgos kentinde polis merkezini hedef alan saldırıda 60 kişi yaralanmış, Mallorca Adası’nda ise iki polis hayatını kaybetmişti.

Yunanistan: Yasadışı göçmen istemiyor

Yunanistan’da polis, deniz yoluyla İtalya’ya geçmeyi uman çoğu Afgan yasadışı göçmenin yerleştiği Patras Limanı yakınlarındaki bir kampı, cami ve revir hariç, buldozerlerle yok etti. Geçirilen yeni bir yasa ile kaçak göçmenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştıran hükümet, kampı kaldırması ile yasal statüsü olmayan göçmenlere Yunanistan’da gelecek olmadığı mesajını vermeyi amaçlıyor.

 

Ortadoğu

İran: II. Ahmedinecad dönemi

Tartışmalı seçimler sonrasında Mahmud Ahmedinecad’ın cumhurbaşkanlığı resmen onayladı. Muhalifler töreni boykot etti. 28 Temmuz’da kabinesinden iki bakanın istifa etmesinin ardından pazar günü de Ahmedinecad’ın başdanışmanı Ali Ekber Cevanfikr göreve daha etkili birini seçme imkânı tanımak için istifa ettiğini duyurdu.

Yemen: Yeni bir aşırı dinci militan merkezi mi olacak?

Ülkenin doğusundaki Marib’de Yemen askerleriyle El Kaide militanları arasında çıkan çatışmada 3 asker öldü. En fakir Arap ülkelerinden biri olan Yemen, El Kaide terörünün yanı sıra kuzeyde Şii isyan hareketi, güneyde ise ayrılıkçılara karşı savaş veriyor.

 

haftanın sözü

“Küba’da sosyalizm müzakere edilemez!”

Raul CASTRO

Küba Devlet Başkanı, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’un ‘’Küba ile diyalogun başlamasının tek partiyle yönetilen bu ülkedeki demokratik reformlara bağlı olduğu’’ yönündeki açıklaması üzerine