İngiltere’de antisemitizm rekor seviyeye yükseldi

İngiltere’de özellikle ocak ayından bu yana yaşanan antisemit olaylar son yılların en üst seviyesinde. İlk altı ayda yaşanan antisemit saldırılar, geçen sene yaşanmış olayların sayısının üzerinde 

Dünya
5 Ağustos 2009 Çarşamba

2009’un ilk altı ayında İngiltere Emniyeti tarafından toplam 609 antisemit olay kaydedildi. Kaydedilen antisemit olay sayısı, 2008 yılının tümünde 544 iken, bir evvelki yıl da 600 civarındaydı. Kayıt altına alınan olaylar arasında 77’i şiddet içerirken, 62 olay da ‘mal varlıklarına saldırı’ olarak kaydedildi.

İngiltere’deki antisemit olaylar son 25 yılın en üst seviyesinde. Olaylar yoğunlukla İsrail’in Hamas operasyonunu takiben ocak ve şubat aylarında yaşanırken, ancak nisan ayı sonunda Gazze Operasyonu öncesi seviyelerine inebildi.

İngiltere Emniyet Güçleri’nden Mark Gardner, bu durumla ilgili yaptığı yorumda, “İngiliz Yahudileri yüksek seviyede ırkçılıkla karşı karşıya. Ayrıca başarılı olan Yahudiler de refahını tehdit eden sindirmelerle karşı karşıya. Antisemitizm, ırkçılık ve önyargılar için bir bahane olamaz. Ayrıca deniz ötesinde olan bir savaşın burayı bu şekilde tesir altına alması kabul edilemez,’’ dedi.

Yahudilere yönelik antisemit saldırıların yanı sıra, İngiliz medyasında da İsrail karşıtı görüşler daha geniş yer bulmaya başladı. Geçtiğimiz günlerde Guardian Gazetesi aynı günde İsrail karşıtı iki habere yer verirken BBC ve diğer medya organları İsrail ordusunu savaş suçları işlemekle suçlayan ‘Sessizliği Bozmak’ Örgütü’nün raporlarına geniş yer verdi.

Uzmanlar, genel olarak İngiltere’de Yahudi düşmanlığının artmasını çeşitli nedenlere bağlıyorlar. Bu nedenlerden biri ABD Başkanı Barack Obama olarak gösteriliyor. Obama’nın ABD Başkanı seçilmesi birçok İngiliz tarafından ABD’nin İsrail’e yeni bir bakış açısının işareti olarak görüldü. Obama’nın İsrail yerleşimlerini durdurmaya yönelik söylemleri ABD Başkanı’nın popülaritesini kullanarak İsrail’e saldırmak için cesaret verdi.