Büyükada Sinagogu’nda renkli Şabat Duası

Geçtiğimiz Cumartesi sabahı, Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu, Hahambaşı Rav İsak Haleva, Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya, Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban ve Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nu konuk etti

Toplum
5 Ağustos 2009 Çarşamba

Geleneksel olarak her yıl Teşa Be Av’ı takip eden Şabat günü, Büyükada’yı ziyaret eden Hahambaşı Rav Haleva, ülkemizdeki sanatçıların peraşaları  resimlendirmeleriyle oluşturulan ve  sinagog girişinde sergilenen “Resimli Tora”yı görmekten duyduğu memnuniyeti belirtti. Haftanın peraşasını yorumlayan Hahambaşı, konuşmasının sonunda, Adalar Belediye Başkanı Mustafa Farsakoğlu’nu konuşma yapmak üzere davet etti.

Farsakoğlu, yahidlerin Şabat’ını içtenlikle kutladıktan sonra,  Adalar Belediye’sinin karşılaştığı sorunlardan söz etti. Öncelikli problemlerinin yönetim ve bütçe sorunu olduğunu belirten Farsakoğlu, adalardaki nüfus problemi yüzünden çok kısıtlı bir bütçeyle çalışmak zorunda olduklarını söyledi. Problemin ana kaynağının, yaz ve kış arasında adalardaki nüfus farklılığı olduğuna da değinen Başkan Farsakoğlu, yaz mevsiminde özelikle hafta sonu ziyaret edenlerle, nüfusun kış aylarına oranla on hatta yirmi katına ulaştığına dikkat çekti.  Bu yoğunluk ve kısıtlı bütçe nedeniyle sıkıntılarını dile getiren Farsakoğlu, bunun çözülmesi için yahidlerin yardımını rica etti. Başkan, çok zahmet gerektirmeyen, ikametgâh adresi olarak, ‘ada adresinin’ belirtilmesinin ve bu sayede yaz-kış nüfusunun biraz olsun dengelenmesinin, bu aşamada belediyeye büyük fayda sağlayacağını söyledi. Farsakoğlu’nu takiben, Adalar Kaymakamı Mevlüt Kurban söz aldı. Beş yıldır görevini sürdüren Kurban, Gaziantep Vali Yardımcılığı’na atandığını ve cemaatin hayır dualarını almak için geldiğini belirtti.  Göreve başladığında bazı önyargıları olduğunu samimiyetle açıklayan Kurban, beş yılın sonunda bundan eser kalmadığını ve ayrılığın kendisini derinden üzdüğünü belirterek ve herkesin hakkını helal etmesini rica etti.

Daha sonra konuşan Cemaat Başkanı Silvyo Ovadya da, geniş toplumun önyargılarını kırmanın, her bireyin sorumluluğu olduğunu ve kişinin her ortamda cemaatin temsilcisi olduğunun bilinciyle hareket etmesi  gerektiğini vurguladı.

Dua, Büyükada Kültür Merkezi’ne verilen seuda ile son buldu.