Arap dünyasından yeni ‘İsrail ve Yahudi’ açılımları

Son dönemlerde, Arap dünyasının sözü geçen liderleri İsrail ve Yahudi dünyası ile diyalog mesajları vermeye başladı. Bahreyn Veliaht Prensi Khalifa İsrail ile ilişkileri geliştirmekten bahsederken, Fas Kralı Muhammed adeta bir devrim yaparak Holokost’u, ‘modern zamanların en trajik olaylarından biri’ olarak nitelendirdi

Şalom
29 Temmuz 2009 Çarşamba

FAS KRALI VI. MUHAMMED: “Holokost, modern zamanların en trajik olaylarından biri”

İran ile ilişkilerini askıya alan Fas’ın Batı’ya açılımı için cesur adımlar atan Kralı’nın, Holokost hakkında söyledikleri dünya kamuoyunda büyük yankı uyandırdı. Kral Muhammed, Yahudi Soykırımı’nı ‘modern zamanların en trajik olaylarından biri’ olarak nitelendirirken, Holokost konusunda açık ve net tavır takınan ilk Arap lideri oldu. Kral Muhammed, aynı zamanda Holokost gerçeğini Müslüman dünyasında anlatmayı hedefleyen uluslararası bir projenin de sözcülüğünü üstlendi.

BAHREYN VELİAHT PRENSİ: “Arap dünyası, İsrail ile iletişime daha açık olmalı”

Bahreyn Veliaht Prensi, Şeyh Salman bin Hamad al-Khalifa, Washington Post’ta yayınlanan makalesinde Arap dünyasının İsrail ile iletişime daha açık olması gerektiğini belirtti. Prens, “Filistinlileri sürekli fakirleştiren, İsrail’in ise güvenliğini tehlikeye atan bu krizi çözmek için yeniden oturup düşünmeye ihtiyacımız var.  İsrail halkına ulaşmalıyız. Görevimiz, hikâyemizi İsrail halkına anlatabilmek, mesajlarımızın, onların medyasında yer almasını sağlamaktır,” diyerek İsrail ile letişim kurma mesajını  da verdi.