Avrupa mahkemesi: İsrail’e yapılan boykotlar yasadışı ayrımcılıktır

Dünya
29 Temmuz 2009 Çarşamba

İsrail uluslararası insan hakları mahkemesinde son bir hafta daha kazandı.

Geçtiğimiz günlerde, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Konseyi Fransız mahkemelerinin verdiği, İsrail mallarını boykot edilmesinin yasadışı ve ayrımcı olduğu kararını destekledi ve İsrail mallarını boykot etme çağrısı yapmayı yasadışı ilan etmenin ifade özgürlüğüne aykırı olmadığına karar verdi.

Avrupa Konseyi Strasbourg’da kurulmuş olup, 47 üyeye sahip ve AB’den bağımsız durumdadır. Mahkeme her üye ülkeden bir yargıca sahip olup mahkeme kararları Avrupa’da ahlaki ağırlığa sahip durumda.

Geçtiğimiz günlerde mahkeme 6’ya karşı 1 oyla Fransız mahkemesinin, 2002 yılı ekim ayında semt meydanında belediyeden İsrail mallarını boykot etmesini isteyen Fransa semti Seclin’in komünist başkanı Jean-Claude Fernand Willem’in ifade özgürlüğünü kısıtlamadığına karar verdi.

Bölgedeki Museviler Willem’i halk mahkemesine şikayet etti ve mahkeme Willem’i ulusal, ırksal ve dinsel açıdan ayrımcılık yaratmak suçuyla cezalandırdı. Willem en başta Lille Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılsa da başvuru üzerine ekim 2003’te 1000 euro ceza ödedi.

Willem’in daha yüksek bir Fransız mahkemesine başvurusu başarısız oldu ve Willem mart 2005’te Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurdu. Başvuruda kendini İsrail ürünlerine boykot çağrısını haklı bir politik tartışmanın parçası olarak göstererek savunan Willem ifade özgürlüğünün kısıtlandığını belirtti.

Danimarka, Fransa, Almanya, Liechtenstein, Monaco, Makedonya ve Çek Cumhuriyeti yargıçlarından oluşan mahkeme eski belediye başkanının ifade özgürlüğüne müdahalenin İsrailli üreticilerin haklarını savunmak için gerekli olduğunu belirtti.

Mahkemenin verdiği bir karara göre, mahkeme Willem’i politik düşünceleri nedeniyle değil, belediyeyi ayrımcı, bu yüzden de ceza hak eden bir harekete kışkırttığı için cezalandırdığını bildirdi. Mahkeme ayrıca Fransız yasasına göre başvuranın resmi kurum adına yabancı bir ülkenin mallarına boykot uygulatma hakkına sahip olmadığı kuralına dayanarak Willem’e verilen cezanın gayet ılımlı olduğunu belirtti.  Bu karara zıt düşe tek kararı Çek yargıç verdi.

İsrail Dışişleri Sözcüsü Yigal Palmor bu kararın kendilerine ve İsrail ülkelerine boykot çağrısı yapan Avrupa ülkelerine karşı önemli bir dayanak oluşturduğunu belirtti.

Palmor ‘’Şu an belli olmuştur ki, her ülkede İsrail mallarına boykot çağrısı yapmanın kanuna aykırı olduğunun bir örneği var. Bu önemli bir örnek, boykot çağrılarının ayrımcı olduğunu kesin olarak belirten bir örnek. Umarım bu örnek bize İsrail mallarına boykot çağrısı yapanları geri püskürtmemizde yardım edecek.’’diyerek sonuçtan duydukları memnuniyeti belirtti.