İran’a “eylüle kadar cevap ver” mesajı

Dünya
29 Temmuz 2009 Çarşamba

Ortadoğu barış sürecini hızlandırmak amacıyla İsrail’e bir ziyaret düzenleyen ABD Savunma Bakanı Robert Gates, ziyareti sırasında İran’a da bir mesaj gönderdi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak ile bir araya gelen Gates, İran’ın eylül ayına kadar ABD’nin tekliflerine cevap vermesi gerektiğini belirtti. Gates, Obama’nın İran’a yaptığı teklif için eylül ayında gerçekleşecek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’na kadar bekleyeceğini ifade etti.

Diğer taraftan Gates ile görüşmesinin ardından bir açıklama yapan İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, İran’ın nükleer programına atıfta bulunurken, “Biz kendi tavrımızı saklamıyoruz. Hiçbir opsiyonun dışarıda tutulmaması gerektiğine inanıyorum ve başkalarına da aynı yaklaşımı göstermelerini tavsiye ediyorum” dedi. Barak, Gates’in diplomasi ve yaptırımlara öncelik verilmesi yolundaki sözlerine rağmen, İran’ın nükleer tehdidi karşısında İsrail’in kendisini bağımsız olarak savunmasını tercih ettiğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, birkaç gün önce yaptığı açıklamada, İran’ın nükleer tehdidine karşı bölgesel bir “savunma şemsiyesi”nden bahsetmişti.

                                                         

GEORGE MİTCHELL: İSRAİL - ARAP İLİŞKİLERİ NORMALLEŞECEK

ABD Başkanı Barack Obama’nın Orta Doğu Özel Temsilcisi George Mitchell, hiçbir Arap ülkesinden İsrail ile ilişkilerinde hemen tam bir normalleşme sağlamasını beklemediklerini, ancak bu sonuca barış süreci sırasında ulaşılacağını söyledi.

Mitchell, Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, normalleşmenin “süreç ilerledikçe sağlanacağını” belirtti.

İsrail ile ilişkilerinin “normalleştirilmesine yönelik esaslı adımlar atmaları yönünde cesaretlendirmek için” birçok Arap lideriyle bir araya gelmeyi planladığını da bildiren George Mitchell, Filistinlilerden de “anlamlı ve verimli müzakereleri imkansız kılacak söz ve hareketlerden kaçınmalarını” istedi.