ABD’de hahamlara yolsuzluk suçlaması

Amerika’nın New Jersey eyaletinde, geniş kapsamlı bir tahkikat sonucu, aralarında belediye başkanı, belediye görevlileri ve hahamların da olduğu toplam 44 kişi, yolsuzluk, yasadışı organ satışına aracılık etme ve para aklama suçlamalarıyla tutuklandı

Dünya
29 Temmuz 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz hafta ABD’de FBI yürüttüğü geniş bir operasyon sonucunda tutuklanan 44 kişinin içinde, üç hafta önce işbaşına gelen Hoboken/New Jersey Belediye Başkanı Peter Cammarano da bulunuyor. Savcılığın açıklamasına göre, şehrin şimdiye kadarki en genç belediye başkanı olan 31 yaşında Cammarano, 25.000 Dolar ve 10.000 Euro rüşvet almakla suçlanıyor.

Amerikan Savcılık Sözcüsü Ralph Marra, bu dava ile resmi işlemleri rüşvet karşılığı çabuklaştıran yozlaşmış kamu görevlileri ağının ortaya çıktığını açıkladı. Marra ayrıca ahlâksızlığın ciddi boyutlarda yayıldığını, adeta herkesin bu pastadan pay alma hevesinde olduğunu belirtti.

On yıldır süren,  ‘Operation Big Rig’(Hileli Teklif Operasyonu), 2006 yılında kendisi de banka dolandırıcılığıyla suçlanan gizli bir muhbir sayesinde sonuçlandı. Haber kaynağı, New Jersey’de proje yapımı ve kamu anlaşmalarını bağlamak için, inşaat müteahhitliği ve seramik işi gibi sahte kimlikler kullandığını belirtti. Ayrıca, Brooklyn, Deal, New Jersey ve İsrail hattında hahamlar tarafından işletilen para aklama ağının içine sızılmasını da sağladı. Kara paralar, New York ve New Jersey’deki hahamlar tarafından, kâr amacı gütmeyen hayır kurumları aracılığıyla aklanıyordu. Tanık, sadece kendisi için, 2007–2009 yılları arasında üç milyon dolar aklandığını açıkladı.

Amerikan Vergi İdaresi IRS’in yetkilisi Julio La Rosa, eskiden para aklama operasyonlarının uyuşturucu ticareti yapanlarla, organize suç işleyenlere özgü olduğunu, günümüzde ise, bu aklamaların artık sınır tanımadığını ve toplumun her kesimini etkilediğini belirtti.

İNSAN BÖBREĞİ SATIŞLARI

Deal yöresindeki sinagogların hahamlarından Eliahu Ben Hayim, Şaul Kassin, Edmund Nahum, ve Brooklyn sinagog hahamlarından Mordchai Fish, para aklamakla suçlanan hahamlar arasında bulunuyor. Sanıkların çoğu, geçtiğimiz hafta, federal ajanlar tarafından tutuklandı.

Davayla ilgili birçok suç duyurusundan biri de, Brooklynli işadamı Levy İzhak Rosenbaum’a karşı yapıldı. Rosenbaum, ihtiyaç sahibi insanları 10.000 dolar karşılığında böbreğini satmaya ikna etmek ve bunu organ nakli için bekleyenlere,  160.000 dolara satmakla suçlanıyor. Şikâyete göre Rosenbaum, böbrek ticaretini on yıldır başarıyla sürdürüyor.