150. doğum gününde Esperanto dersleri

Kültür
22 Temmuz 2009 Çarşamba

150 yıl önce Esperanto lisanının doğduğu Polonya kenti Bialystok’da bu yapay lisanın eğitimi için paneller düzenleniyor.

Polonya PAP haber ajansı Esperanto’nun yaratıcısı Ludwig Zamenhof’u anmak ve onurlandırmak üzere bu lisanın eğitimini veren kurslar düzenlendiğini duyurdu. Dünya çapında Esperanto konuanların Polonya’nın kuzeyindeki Bialystok kentinde bir araya geldiği etkinlikler 25 Temmuz ile 1 Ağustos tarihleri arasında gerçekleecek.

Bir Yahudi olan Ludwig Zamenhof, 15 Aralık 1859’da Bialystok’da dünyaya geldi. O dönemde bu kent Çarlık Rusya’sı İmparatorluğu sınırları içinde yer alıyor, farklı etnik temelleri sahip halkı Polonyaca, Yiddi ve Rusça konuuyordu. Zamenhof insanların ortak bir lisan sayesinde daha iyi iletiim kuracağına, anlamazlıkların bu sayede yok edileceğine, uluslararası barıın kurulacağına inanıyordu.

Oftalmolog bir doktor olan Zamenhof, bo zamanlarında emek vererek Almanca ve Slav lisanlarına benzer Latin ve Yunan grameri temelinde yeni bir lisan oluturdu. Lisanı da dünyanın geleceği için beslediği umutlar doğrultusunda “Esperanto” olarak adlandırdı.

Ludwig Zamenhof 1917 yılında yaama veda etti ve Varova Yahudi Mezarlığı’nda defnedildi. Onun yarattığı Esperanto lisanını günümüzde dünyada iki milyon kiinin konutuğu tahmin edilmekte.