YILIN SÜRPRİZ GİŞE ŞAMPİYONU “FELEKTEN BİR GECE” İNCELİKLİ MİZAHIYLA EĞLENDİRİYOR

Bekarlığa veda partisi ile çılgın Las Vegas geceleri gibi iki popüler temayı birletiren film; özgün, parlak ve eğlendirici bir durum komedisi. İki gün sonra evlenecek arkadalarına bir bekarlığa veda partisi düzenleyen üç kafadarın hikâyesini anlatan film gücünü, karakterleri iyi çizilmi, iyi yazılmı senaryosundan alıyor.

Viktor APALAÇİ
22 Temmuz 2009 Çarşamba

Bekarlığa veda partisi ile çılgın Las Vegas geceleri gibi iki popüler temayı birletiren “Felekten Bir Gece / The Hangover” kesinlikle yaz sezonunun en kaliteli komedi filmi.

Amerika’da yapımcılar en yüksek hasılatı hedefledikleri filmleri yaza saklarlar, gie ampiyonları da bu sezonda çıkar. Bizde yaz ayları sinemanın ölü sezonudur. “Yazın katiyetle sinemaya gitmem” diyenler, “Seni O Kadar Çok Sevmitim” gibi bayapıtı, Fransızların (kirli savaı) Cezayir Savaı’ndan 50 yıl sonra günah çıkartıkları “İçimizde Düman” gibi kaliteli bir filmi kaçırırlar. Hayli parlak ve kesinlikle eğlendirici bir komedi olan “Felekten Bir Gece”, kısır yaz sezonunun izlenmeyi hake den filmlerinden. Amerika’da vizyona girdiği haftadan itibaren giilerde fırtına gibi esen, 150 milyonu aan hasılatıyla, yılın en çok izlenen komedisi ünvanını hak eden film, incelikli mizahıyla güldürüp eğlendiriyor.  İki gün sonra evlenecek arkadalarına bir bekarlığa veda partisi vermek üzere Las Vegas’a giden üç kafadarın hikâyesini anlatan film, gücünü karakterleri iyi çizilmi, iyi yazılmı senaryosundan alıyor.

Absürdün sınırlarında gezinen bu senaryo, yarattığı özgün bulularla izleyiciyi aırtırken, espri yağmurun andıran diyaloglarıyla güldürüyor.

“Road Trip” ve “Strasky and Hutch” gibi vasat filmlerin yönetmeni olarak tanıdığımız Phillips, bu son filminde “Old School”daki erkek dayanıması temasına dönü yapıyor.

İki gün sonra evlenecek olan Doug, kayınbiraderi ve en samimi iki arkadaıyla “Los Angeles”ten Las Vegas’a gelirler. Müstakbel kayınpederinin gözü gibi baktığı spor Mercedes’iyle seyahat eden dört kafadar, Ceaser’s Palace’ın lüks bir süitine yerleirler.

Niyetleri sarho olup, çapkınlık yapmak ve unutulmaz bir bekarlığa veda partisi yapmaktır. “Las Vegas’ta olan Las Vegas’ta kalır” sloganından güç alan kayınbirader Alan, satın aldığı içkilerin içine meneini bilmediği uyuturucu hapları katınca iler çığırından çıkar.

LAS VEGAS’TA OLAN LAS VEGAS’TA KALIR

Bir eksik olarak uyandıklarında, önceki gece neler yaandığı hakkında birey hatırlamadıklarını ve damadın ortadan kaybolduğunu dehet içinde görürler. Suitin bir odasında bir bebek, bir tavuk, banyosunda ise bir kaplan vardır. Bebeği alıp, ellerindeki çok az sayıdaki ipucuyla, önceki gecenin izini sürüp damadı bulmak için dedektifliğe balarlar.

Bir polis arabası çaldıklarını, bagajlarına Çinli bir mafya lideri sakladıklarına, kaplanı boks ilahı Mike Tyson’un villasından çaldıklaını, geceyi bebeğin annesi lüks bir fahieyle geçirdiklerini, Çinli kumarbaza 80.000 dolar borçlandıklarını öğrenirler. Film, kayıp damat adayı gizemini finale kadar iyi taıyor. İçki ve uyuturcunun etkisi altında dört kafadarın gece boyunca yaadıklarını belgeleyen ve filmdeki aırtıcı durumları açıklayan fotoğrafların kapanı jeneriğinde gösterilmesiyle talar yerlerine oturuyor.

Otel odasında uyanıı takip eden bir saatlik bölüm filmin en keyifli, eğlenceli bölümü. Balarından geçeni seyirciyle aynı zamanda öğrenen üç erkeğin yaadığı çaresizlik ve akınlık senaryoda iyi çizilmi. Ancak damadın bulunmasından sonra, olayların çözülmesi ve kaçınılmaz “mutlu son” takıntısıyla film özgürlüğünü kaybediyor, klasik formata bürünüyor.

 

ÇALINAN KAPLAN VE POLİS ARABASI

Bekarlığa veda temasının önde gelen filmi “Very Bad Things / Hiç Hesapta Yokken” odalarına aldıkları striptizciyi yanlılıkla öldüren kahramanlarının sorunlarını anlatıyordu.

Orijinal adı “akamdan kalma” manasına gelen “Felekten Bir Gece”, kayıp damat adayını bulup, gergin gelin adayının önüne çıkarmak gayesiyle, her türlü belaya karıan üç kafadarın traji-komik öyküsünü anlatıyor.

Kaplanı çalınan Mike Tyson’un insan azmanı koruması eliğinde otel odasına yaptığı ziyaret, bagaja kitlenen Çinli mafya lideri, polis arabası çaldıkları için karakola düen üç erkek, otel dolabındaki bebek ve banyodaki kaplan sekansları filmin kalitesini yükseltiyor.

Erkek dayanıması ve erkek kaçamağı üzerindeki bu filmin oyuncu kadrosu erkek ağırlıklı. Ünlü olmayan dört barolden, arıza kayınbirader, sakallı iko Alan rolünde Zach Galifianakis rahatlıkla öne çıkıyor.

Stand-upçı olduğunu öğrendiğimiz bu aktöre filmin iki senaristi de arka çıkmı olacak ki, filmin en ho esprileri onun ağzından çıkıyor. Kadronun tek tanınmı oyuncusu Heather Graham, bebeğini ie götüren sevimle fahie rolünde, her zamanki gibi iyi.

Filmin bir sürprizi de (kendini oynayan) boks ilahı Mike Tyson’un kısa ama etkileyici oyunculuğu.