Afrikalı doktorlar İsrail’de eğitim görüyor

Senegalli Müslüman beş doktordan oluşan heyet AIDS’e karşı olan mücadelelerinde yardımcı olacak özel sünnet tekniğini öğrenmek için İsrail’e gitti

Dünya
22 Temmuz 2009 Çarşamba

Senegalli beş Müslüman doktordan oluşan heyet, Hadassah Ein Kerem Tıbbi Merkezi’nde yer alacak İsrailli doktorların ortak çalıştayına katılmak amacıyla İsrail’e gitti.

 Ziyaretin amacı Afrika’daki AIDS mücadeleye yardım için doktorlar tarafından ortak bir misyonun yaratılması olarak belirtiliyor.

Hadassah’a gelen doktorlar Yahudilik ve İslam’da kullanılan özel sünnet tekniklerini, Afrika’da öğretmek amacıyla öğrenecek. Tıbbi çalışmaların gösterdiği üzere sünnet, cinsel ilişki sırasında HIV bulaşma riskini %65 oranında düşürmekte.

İsrail, kıtada çok az doktorun bilip uyguladığı tekniği göstermek ve öğretmek amacıyla, Swaziland’a önceden üç ayrı heyet göndermişti. Bu deneyimin başarısı üzerine Senegal ve İsrailli tıbbi organizasyonlar resmi bir işbirliğine gitti. Çatısı altında İsrail’den sekiz hastane ve tıbbi merkezi içeren “Operation Abraham” kuruluşu ve Senegal Ulusal Medikal Kurumu ile Sağlık Bakanlığı bu işbirliğinin tarafları oldular.

Pazartesi başlayan ve hafta boyunca sürecek çalıştay Müslüman ve Yahudi doktorlar arasında işbirliği sistemi oluşturarak gelecekte Güney ve Doğu Afrika’ya yardım için yollanacak cerrah grupları kurmayı hedefliyor.

 Yetkililere göre “Müslüman ve Yahudilerin eşit çabasıyla böyle bir işbirliği daha önce hiç yapılmadı.” Operation Abraham İsrailli hastane ve tıbbi merkezleri bünyesinde barındırmasına rağmen sivil bir oluşumdur.

Çalıştayı düzenleyenler, önceden Arap tıbbi kuruluşları ve ekiplerine davette bulundukları davetin reddedildiğini belirtti.

Buna rağmen organizatörler bu eşsiz işbirliğinden çok memnun kaldıklarını ve gelecekte daha geniş kapsamlı çalıştaylar için yol açtıklarını ifade ettiler.