İsrail Yönetimi, önümüzdeki ay başlayacak olan Ramazan ayı öncesinde Batı Şeria ve Gazze’de yaşayan Filistinlilerin hayatlarını kolaylaştırmak için bir dizi değişiklikler yapmaya hazırlanıyor
Ramazan öncesinde İsrail, Filistinlilerin hayatını kolaylaştıracak bir dizi jest yapmaya hazırlanıyor. Batı Şeria’da kaldırılacak yüz kadar kontrol noktası ve yol barikatı, yapılan jestlerden en büyüğü olarak liste başındaki yerini alacak.
İsrail Merkez Komutanlığı tarafından kontrol noktalarının kaldırılmasına ilişkin hazırlanan kararname ordu yönetimi tarafından onaylandıktan sonra, son yetki için meclise sunulacak.
İsrail geçtiğimiz iki sene içerisinde Eriha, Cenin ve Nablus gibi büyük şehirlerin girişlerinde yer alanlar dahil, 27 kontrol noktası ve 100 adet insansız yol barikatını kaldırdı.
İsrail savunma yetkilileri, yol engelleri ve barikatlarının kaldırılmasının Batı Şeria’daki Filistinlilerin hareket özgürlüğünde kayda değer farklar yaratacağını belirtti. Halen Batı Şeria’nın çevresinde 400 kadar yol barikatı bulunuyor.
Bir Savunma Bakanlığı yetkilisi “Batı Şeria’da farklı şehirlerarasında seyahat etmek artık daha kolay ve hızlı olacak” sözleriyle uygulamanın etkisini ifade etti.
Yol barikatlarının kaldırılmasını takiben sivil yönetim ayrıca, Filistinli işadamlarına kontrol noktalarından aranmadan geçmelerini sağlayacak özel izinleri de içeren yeni bir kararname üzerinde çalışıyor. Şu anda bu tarz izne sahip 180 kadar işadamı bulunuyor.
Gazze için ise ithal edilen ürünlerin adedinin arttırılması düşünülüyor. Mevcut İsrail politikasına bağlı olarak Gazze Şeridi’ne her gün gıda, tıbbi ve temizlik ürünleri aktarımı yapılıyor. Düşünülen jestlerden biri de Ramazan Bayramı öncesinde Gazze Şeridi’ne yüzlerce kurbanlık hayvan gönderimi.
Filistinliler 3000’e yakın kurbanlık besi hayvanı talep etmiş fakat bu istekleri bölgedeki hükümet işlerinin geçici yöneticisi General Amos Gilad tarafından reddedilmişti. Ziraat ve Tarım Bakanı Şalom Simhon’un baskıları sonucu Savunma Bakanı Ehud Barak geçen hafta Gilad’ın kararını geçersiz kılarak kurbanlık hayvanların ithalatına izin verdi.
Savunma yetkilileri, Filistin Özerk Yönetimi hayvanların Hamas tarafından el konulmayacağının ve Gazze’deki sivillere ulaşacağının garantisini verdiği takdirde hayvanların gönderiminin gerçekleşeceğini belirtti.