Kudüs’te aşırı dindarların gerginliği bitmiyor

Kudüs’te, geçtiğimiz haftalarda Şabat günü bir otoparkın açılması ile ilgili olarak Ortodokslarla laikler arasında yaşanan gerginlik, bu sefer de üç yaşındaki oğlunu aç bırakan bir annenin tutuklanması nedeniyle alevlendi

Dünya
22 Temmuz 2009 Çarşamba

İsrail’in başkenti Kudüs’te, geçtiğimiz hafta boyunca Ortodoks Yahudiler, üç yaşındaki oğlunu aç bıraktığı gerekçesiyle ev hapsine alınan dindar bir kadının serbest bırakılması için güvenlik güçleri ile çatıştı. Yaşanan çatışmalarda, on sekiz polis yaralanırken elliyi aşkın gösterici de tutuklandı.

Olaylar, Ortodoks bir kadının, sadece yedi kilo olan oğlunun yetkililer tarafından hastaneye kaldırılması ile başladı. Ortodokslar, çocuğun kanser tedavisi gördüğünü, annesinin ise ‘dindar’ olduğu için tutuklandığını savunarak protestolara başladılar.

Olaylar, ev hapsinde tutulan kadının serbest bırakılması ile sakinleşti. Savcılık, kadının psikolojik bir değerlendirmeden geçmesi şartı ile serbest kalmasına izin verirken, yapılacak değerlendirmede genç annenin, şüphelenildiği gibi Munchasen hastalığına sahip olup olmadığı, mahkemeye çıkıp çıkmayacağı netleştirilecek. Munchasen hastalığının insanlarda, kendine ve çevresine zarar verme isteği uyandırdığı biliniyor.

 BELEDİYE BAŞKANI, DAVA AÇMAYA HAZIRLANIYOR

Diğer taraftan Kudüs Belediye Başkanı Nir Birkat, son birkaç haftadır şehirde olaylara neden olanlara karşı dava açmaya hazırlanıyor. Birkat’ın, belediye avukatlarından, gösteriler ve çatışmalar nedeniyle büyük zarar yaratan Ortodokslara karşı dava açılıp açılamayacağının araştırılmasını istedi.

Olayların Kudüs’e faturasının yaklaşık bir milyar şekel olduğu tahmin ediliyor. Şehirde, son altı haftadır 250 çöp kutusu ateşe verildi, trafik ışıkları ve sinyalizasyon kontrol kutuları kırıldı, belediyeye ait onlarca araç taşlandı.

Olaylar nedeni ile Başkan Birkat, özellikle Mea Şearim çevresindeki belediye hizmetlerine birkaç günlüğüne ara verirken, geçtiğimiz Pazar günü belediye görevlilerinin tekrar görev başına gitmeleri talimatı verildi.

 Gerginlik yeni başkanla başladı

Kudüs nüfusunun üçte birini oluşturan Ortodokslarla ülkenin laik kesimi arasındaki gerilim, geçen Kasım ayında Nir Barkat’ın yeni Belediye Başkanı seçilmesi ile başladı. Geçtiğimiz haftalarda da Barkat’ın Şabat günü, kent merkezindeki otoparkı hizmete sokması nedeniyle günlerce süren gösteriler ve protestolar olmuştu.

 MEA ŞEARİM’DE EN BÜYÜK SORUN İŞSİZLİK

Uzmanlar, Ortodoks Yahudilerle laik kesim arasında zaman zaman yaşanan gerginliklerin asıl nedeni olarak işsizliği gösteriyor. Büyük aile geleneğini sürdürmek için çok sayıda çocuk yapan Ortodoks Yahudiler arasında işsizliğin yüksek oranlarda olması sorun yaratıyor.

Diğer taraftan, bu kesimin, en başta askerlik gibi bazı sosyal sorumluluklardan muaf tutulması, laik kesimin tepkilerine neden oluyor.