BÜYÜKADA’DA YENİ BİR PROJE HAYATA GEÇTİ... / Sinagog Kültür Merkezi

Geçtiğimiz yaz sezonunda adalıların hizmetine açılan Büyükada Hesed Le Avraam Sinagogu bünyesindeki kültür merkezi, 2009 yazında birçok faaliyete imza atmayı hedefliyor. Yönetim kurulunun yeni ve genç üyelerinin fikirleri doğrultusunda cemaatimize kazandırılan bu nezih mekânı Rafi Habib’den dinledik

Sibel KONFİNO Toplum
22 Temmuz 2009 Çarşamba

Kültür Merkezi fikri nasıl bir ihtiyacı karşılamak üzere ortaya atıldı?

Sinagogumuz bilindiği üzere yaz aylarında ibadete açık. Yahidlerimizin birlik ve beraberlik içinde oldukları ve dua ettikleri sinagogumuzun yanında birçok sinagogda olduğu gibi bir kültür merkezi olmasını hayal ediyorduk.  Bar-mitzva, Bat-mitzva, tefillin, vijola, brit-mila gibi mutlu günlerimizi neşe içinde kutlayabilmek için böyle bir mekâna ihtiyaç olduğunu düşündük ve fikrimizi yönetim kurulu üyeleriyle ile paylaştık. Engin tecrübelerinden her zaman yararlandığımız Vakıf Başkanı Lazar Yakar, gabayımız Kurtuluş Morhayim ve tüm diğer arkadaşlarımızla beraber bir proje oluşturduk. Projemizi yahidlerimize sunduk. Çok sıcak karşıladılar ve her biri bize maddi veya manevi katkıda bulunarak destek oldular. Böylece yola koyulduk ve geçtiğimiz  14 Ağustos’ta  mekânın resmi açılışını gerçekleştirdik.

Ayrıca sekreterimiz Cina Özlevi’nin katkılarına da değinmek istiyorum. Profesyonel olarak bizimle çalışan Cina, kültür merkezimiz ile ilgili her türlü ayrıntıyla birebir ilgileniyor; organizasyonların programını, bilgisayar desteklerini yapıyor.   

 Geçtiğimiz sene gerçekleşen faaliyetlere değinirsek….

2008 senesinde yaptığımız etkinlikler arasında Şabat yemeklerini, Talmud Tora çalışmalarını, eğitici, öğretici kültürel faaliyetleri, merkezimizin açılış günü Kantor Simon Cohen ve arkadaşlarının sunduğu, büyük beğeni toplayan dinletiyi sayabiliriz.

Amacımız; insanların buradaki birliktelik sayesinde günlük sıkıntılarından az da olsa sıyrılmalarına olanak sağlamak, sosyalleşmelerine yardımcı olmak, dayanışma ortamı oluşturmak.

 Bu yaz sezonu için farklı etkinlikler planlanıyor mu?

Din adamlarımızla ile birlikte farklı konularda konuşmalar, paneller düzenliyoruz. Ailedeki sevgi ve ilişkiler konularının irdelendiği, hanımlara yönelik beş çayı sohbetleri, şarap- peynir geceleri, döner partileri gibi yahidlerin kaynaşmalarını sağlayıcı faaliyetler gerçekleştirmeye başladık. Farklı kültürel etkinliklerle ilgili çalışmalarımız devam ediyor. Elbette ki, katılımın yoğunluğu, yapılan fikir alışverişleri yönetim kurulu olarak bizleri motive etmekte ve cesaretlendirmekte.

Kültür Merkezi’mizde daha fazla mutlu günlerin  kutlamalarına ev sahipliği yapmak en büyük idealimiz. Ayrıca mutfağımız kaşerut belgesi olan tüm catering firmalarına açık. 

 Salon kaç kişilik faaliyetlere uygundur?

Salonumuz masa oturma düzeninde 150, maksimum 200 kişiye rahatlıkla hizmet verebiliyor. Konser düzeninde ise 250 kişi kapasitemiz var. Bu sayılar gerek servis, gerek konfor, gerekse klimanın yeterliliği açısından ideal rakamlardır. Kaliteyi bozmamak açısından bu düzene dikkat etmeye gayret gösteriyoruz.

 Faaliyetleri yahidlerinize ne şekilde duyuruyorsunuz?

Oldukça iyi işleyen bir mail zincirimiz var. Sinagogda dua saatlerinde faaliyetleri anons ediyoruz. Bunun yanı sıra etkinlikleri aylık programlar halinde duvarlara asıyoruz. Bu şekilde insanları haberdar etmiş oluyoruz.