Mısır, Hamas-El Fetih arabuluculuğunu bıraktı

Mısır, Hamas ve El Fetih arasındaki anlaşmazlıkları giderme girişimlerini geçici olarak durdurdu. Karar, iki rakip tarafın, Kahire’nin son uzlaşma önerilerini kabul etmemeleri sonucu alındı

Dünya
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Geçtiğimiz günlerde, Mısır üst düzey genel istihbarat yetkilisi Muhammed İbrahim başkanlığındaki yüksek rütbeli Mısır Güvenlik Heyeti, Ramallah’ı ziyaret etti. Amaç, yıllardır süren Hamas-El Fetih düşmanlığına son verecek adımı atmaktı. İki tarafa yakın kaynaklar, Mısırlı heyetin, taraflar arasındaki uçurumu kapatamadan Kahire’ye geri döndüğünü bildirdi. Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas’a bağlı, kıdemli El Fetih Yetkilisi Azim al-Ahmed, Mısırlı ekibin anlaşmazlığı gidermek için hiçbir yeni öneri getirmediğini, sadece eski fikirleri rötuşlayıp tekrar sunduklarını söyledi. Ayrıca, Hamas’la neredeyse anlaşmaya varma noktasına geldiklerini, ama bir şeylerin ters gidip sonuç alınamadığını sözlerine ekledi. Ahmed, Batı Şeria ve Gazze Şeridi’nde kurulacak iki ayrı hükümeti gerektirecek herhangi bir çözümün, El Fetih tarafından kabul edilmeyeceğini de vurguladı. Filistin Güvenlik Kuvvetleri’nin konumu hakkındaki fikir ayrılıklarını ve Gazze’de müşterek bir Hamas-El Fetih Polis Sistemi’nin kurulması ihtimalini, arabuluculuk başarısızlığının başlıca nedeni olarak gördüğünü belirten Ahmed, iki tarafın, diğer sorunlarını da çözüme ulaştıramadıklarını söyledi. ‘Birleşik hükümet’, yeni başkanlık ve parlamenter seçimlerinden oluşan siyasi gündem konusunda da anlaşmaya varılamadı.

Hamas Sözcüsü Sami Abu Zuhri, Abbas ve ekibinin yabancıların çıkarlarına hizmet ettiklerini, bu yüzden El Fetih’le görüşmelerin sonuçlanamadığını söyledi. Abu Zuhri, Abbas’ı, Filistin Yönetimi’ni Amerika ve İsrail’in elinde bir oyuncağa çevirmekle suçladı. Sözcü, Abbas destekçilerinin Batı Şeria’daki Hamas taraftarlarına uyguladıkları baskının, El Fetih’le anlaşmaya varılamamasının esas sebebi olduğunu ifade etti. Yaptığı açıklamada Abu Zuhri, Mısırlıların, Hamas ve Filistin Yönetimi arasında koordinasyonu sağlayacak özel bir komite kurulmasını önerdiklerini de söyledi.

Hamas ve El Fetih yetkilileri, uzlaşma girişimleri başarısız olmasına rağmen, Mısırlıların, önümüzdeki haftalarda tekrar görüşmek için kendilerini Kahire’ye davet etmeyi düşündüklerini açıkladı.