Haftanın İzi

Somali'den Meksika'ya, İtalya'dan Irak'a haftaya damgasını vuranlar...

Karel VALANSİ Diğer
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Afrika

Somali: Militanlar geri çekiliyor

Somali hükümeti, Afrika Birliği Barış Gücü’nün ilk kez çatışmalara verdiği doğrudan destekle başkent Mogadişu’nun kuzeyindeki radikal militanları püskürttüklerini duyurdu. Çatışmalarda 40 militan öldürüldü.

Gana: Obama Afrika’da

ABD Başkanı Barack Obama, ilk Afrika gezisini bölgede demokrasi olan ender ülkelerden biri olan Gana’ya gerçekleştirdi. Obama yaptığı konuşmasında Afrika’nın kendi kaderinin efendisi olması gerektiğini, hastalık, yolsuzluk ve savaşlara karşı sorumluluk almasını istedi.

Zimbabve: Elmas madeni

İnsan hakları grubu Human Rights Watch, Zimbabve askeri güçlerinin ülkenin doğusundaki elmas yataklarının kontrolünü ele geçirdiğini açıkladı. Ordunun bu amaç uğruna 200’den fazla kişiyi öldürdüğü, çocukları zorla çalıştırdığı belirtildi.

 

Amerika

ABD: CIA artık kendi başına mı hareket ediyor?

New York Times’ın haberine göre CIA, gizli bir terörle mücadele programını, ABD eski Başkan Yardımcısı Dick Cheney’nin talimatı üzerine Kongre’den sakladı.

Meksika: Polis üssü basıldı

Michoacan bölgesinde el bombası ve otomatik silah kullanan kimliği meçhul kişiler federal polis merkezlerine saldırarak beş polis ve iki askeri öldürdüler.

Asya

Kırgızistan: Manas açık kalacak

Parlamento, ABD’nin Orta Asya’daki tek hava üssü olan Manas’ın açık kalmasına onay verdi. ABD, Afganistan’daki Taliban direnişçilerine yönelik NATO operasyonlarında kullandığı üs için Kırgızistan’a 180 milyon Dolar ödeyecek.

Afganistan: Taliban savaşı

Ülkenin güneyinde NATO birlikleriyle Afgan ordusunun ortak operasyonunda on iki Taliban militanı öldürüldü. ABD Başkanı Obama yaşanan savaşın ciddi bir çarpışma olduğunu ancak bunun ülkenin gelecekteki istikrarı için kilit önemde olduğunu belirtti.

Avrupa

İtalya: İklim değişikliğiyle mücadelede tarihi uzlaşmaya

L’Aquila kentinde düzenlenen G8 Zirvesi’nde sanayileşmiş ve gelişmekte olan ülkeler 2050’ye kadar küresel ısınmanın iki dereceden fazla artmaması için birlikte çalışma taahhüdünde bulundu. G8 liderleri ayrıca yoksul ülkelerdeki gıda arzını artırmaya yönelik programlara 20 milyar Dolar yardım taahhüdünde bulundu.

İtalya: Filipinlerde esir pazarlığı

El Kaide militanlarınca altı ay önce kaçırılan ve Güney Filipinlerde ormanda esir tutulan İtalyan Kızıl Haç çalışanı 62 yaşındaki mühendis Eugenio Vagni serbest bırakıldı. Vagni’nin kurtarılması karşılığında Abu Sayyaf Liderinin tutuklu bulunan iki karısı serbest bırakıldı.

Ortadoğu

Irak: Acı hafta

Ülkenin kuzeyinde 34 kişinin ölümüne yol açan iki intihar eyleminin ardından başkent Bağdat’ta bir pazar yerine konan iki bombanın patlaması sonucu en az dokuz kişi öldü, 35 kişi yaralandı, dört kilisenin önündeki bombalı saldırıda ise dört kişi öldü, 20 kişi yaralandı. Pazartesi günü Nasiriye’de ABD’nin Bağdat Büyükelçisi Christopher Hill’in konvoyuna düzenlenen bombalı saldırıda Hill saldırıdan yara almadan kurtuldu.

 

haftanın sözü

“Bir ülkeden Honduras’a

karşı gelecek herhangi bir olay veya saldırıdan Chavez’i

sorumlu tutuyoruz.”

 

Roberto MICHELETTI

Honduras, Geçici Yönetimin Başkanı

 

28 Haziran’da askerlerin yönetime el koyduğu ve Devlet Başkanı Jose Manuel Zelaya’nın sürgüne gönderildiği Honduras’ta, Kosta Rika’nın arabuluculuğunda, taraflar arasında yürütülen görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. Devrik lider Zelaya’nın müttefiki olan Venezüella Başkanı Hugo Chavez, yaşanan politik krizden sorumlu tutuluyor. Micheletti, darbeyi sert şekilde eleştiren Chavez’e, “O demokrasi düşmanına bu ülkede yeni bir siyasi sistemin var olduğunu söylemek istiyoruz” dedi.