Kudüs Uluslararası Film Festivali’nde Türk damgası

Ödüle doymayan Türk filmleri ‘Pandora’nın Kutusu’, ‘Hayat Var’ ve ‘Süt’,  9-18 Temmuz -Kudüs Uluslararası Film Festivali’nde gösterime giriyor

Dünya
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Günümüzde dünya çapında itibara sahip olan ve on gün süren Kudüs Film Festivali’nde, bu yıl 35 ülkeden 200 film sergileniyor.  Uluslararası filmlerde ‘Panorama’, Yahudi kimliği ve tarihi konularında Yahudi yaşamı, özgürlük, insan hakları, demokrasi ve hoşgörüyü işleyen ‘Özgürlük Ruhu’, Uluslararası Belgesel Filmler, televizyon filmleri, yeni yönetmenler ve İsrail yapımı filmler, festivalin ana kategorilerini oluşturuyor. ‘Moments 2009’ bölümünde ise, İsrail-Filistin anlaşmazlığı, yedi belgeselle, İsrailli ve Filistinli genç yönetmenler tarafından farklı açılardan ele alınıyor.

Dünya çapında festivallerde ödül alan Türk filmleri ‘Pandora’nın Kutusu’, ‘Hayat Var’ ve ‘Süt’, ‘Panorama’ kategorisinde gösterilecek.

Türkiye/Fransa/Almanya/Belçika/ ortak yapımı olan ‘Pandora’nın Kutusu’nun (Pandora’s Box) yönetmeni Yeşim Ustaoğlu, 1999 yılında da ‘Güneşe Yolculuk’ filmiyle Kudüs Uluslararası Film Festivali’ne katılmıştı.

Reha Erdem’in yönettiği ‘Hayat Var’ (My Only Sunshine) da, bir Türkiye/Bulgaristan/Yunanistan ortak yapımı olarak gösterime giriyor. Reha Erdem’in önceki filmi ‘Beş Vakit’ (Times and Winds), İngiltere’nin ünlü gazeteleri The Times ve The Sunday Times eleştirmenleri tarafından, Yılın ‘En İyi 100 Filmi’ arasında ilk beşe girmeye layık görülmüştü.

Türkiye’den katılan diğer film ise, Semih Kaplanoğlu’nun yönettiği Yusuf Üçlemesinin ikincisi olan ‘Süt’ (Milk). Birinci film olan ve uluslararası birçok ödül alan ‘Yumurta’da (Egg), köydeki annesinin öldüğünü öğrenen, İstanbullu genç şair Yusuf’la tanışıyoruz. 28. İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde ‘Fibresci Ödülü’ alan (Uluslararası Film Eleştirmenleri Birliği Ödülü), Süt ise daha en baştan, köylü bir kızın ağzından yılanın süzülerek çıktığı sahnede dikkatleri kendine kilitliyor. Üçüncü bölüm ‘Bal’ (Honey), bizi Yusuf’un çocukluğuna götürüyor. Türkiye/Almanya/Fransa ortak yapımı olan Süt’ün gösteriminden önce, Türkiye’de küçük bir köyde geçen, İsviçre yapımı kısa film ‘Roots’ (Kökler) ekrana gelecek.

Geçtiğimiz sene,  çeyrek yüzyılı geride bırakan Kudüs Uluslararası Film Festivali, ilk olarak 1984’de, İsrail’in Sinematek Kraliçesi Lia van Leer’in öncülüğüyle düzenlendi. Hayfa Sinematek ve Kudüs Film Merkezi’nin kurucusu olan Van Leer, 1983 yılında Cannes Festivali’nde jürilik yaptıktan sonra, kendi ülkesinde de bir film festivali düzenlemek için girişimlere başladı. Sermaye tedarik etmek, film toplamak, ünlü kişileri davet etmek ve kaliteli bir gösterim programı düzenlemek için aylarca dünyayı dolaşan Lia van Leer, sonunda 17 Mayıs 1984’te, hayallerini gerçekleştirdi. Ettore Scola’nın yönettiği ‘Le Bal’(Balo) filmi ile ‘Birinci Kudüs Uluslararası Film Festivali’ resmen açılmış oldu. Açılışa,  sessiz sinemanın First Lady’si Lilian Gish, Jeanne Moreau, Warren Beaty, John Schlesinger ve Andre Delvaux gibi ünlü sanatçıların katılması, festivale olan ilgiyi arttırdı.