Batı Şeria’da şiddet azaldıkça, inşaatlar artıyor

İsrail daha önce de belirttiği gibi, barışa ulaşmak için ‘Filistin bölgelerinin ekonomisinin güçlenmesi isteğini’ yineledi. İsrail yönetimince ekonomik durumu geliştirecek belirli bir planın henüz hayata geçmemiş olmasına rağmen, şiddet ve terör olaylarının durması sonucu bölgede ciddi bir ekonomik canlılık görülüyor

Dünya
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Batı Şeria’nın Cenin kenti son zamanlara kadar intihar bombacılarının kalesi olarak biliniyordu. Ama artık bu yeni milyon dolarlık mağazaları ve alışveriş merkezi ile Cenin alışverişi seven kadınlar için cennete dönüşüyor.

Cenin’de yer alan Arap yatırımı ile inşa edilen Herbavi mağazası, analistlerin ifade ettiğine göre küresel krize rağmen Batı Şeria’da görülen ekonomik patlamanın sadece bir bölümü.

Uzmanlar güvenlik şartlarının iyileşmesinin ticaret çarklarını döndürmeye başladığını ifade ediyorlar.

İsrail-Filistin ticareti artıyor

İsrail – Filistin bölgeleri arasındaki ticaretin artışı üzerine Tel Aviv’de kurulan İsrail – Filistin Ticaret ve Sanayi Odası’nın Başkanı Ofir Gendelman, “Batı Şeria on iki ay, hatta altı ay öncesine göre çok sessiz. Terörist saldırılar tamamen bitti. Filistin güvenlik kurumları saldırıları durdurmak için ellerinden geleni yapıyorlar ve tabii ki İsrail ordusu da yapması gerekeni yapıyor. Günün sonunda sessizlik, güvenlik varsa görüldüğü üzere ekonomi gelişiyor,” dedi.

Her yerde inşaatlar görülebiliyor. Ramallah kenti Avrupa’dan gelen yatırımın sonucu yeni inşa edilmiş beş yıldızlı otelin açılışına hazırlanıyor. 

Artan güvenlik, Batı Şeria’da insanların ve ürünlerin daha özgürce dolaşımını sağlamakta.  İsrail ordusu geçen yıl içinde 140’tan fazla kontrol noktasını kaldırdı.

İki tarafın da umudu olan ve geçtiğimiz yıl dört milyar dolara ulaşan ticaret hacmi artarak refah ve iş yaratmaya devam ediyor.

Ekonomik refah barışı getirir mi?

Güvenin sağlanması için hâlâ kat edilmesi gereken uzun bir yol var. Filistinlilere göre var olan kontrol noktaları oldukça bir çoğunun işe ve iş fırsatlarına ulaşmasını engelleyecek. Birçok Filistinli ise İsrail’in 162 milyar dolarlık ekonomisine erişimleri olmamasından şikâyet ediyor.

Diğer engellerden biri de ısrarcı politik tavırlar. Birçok Filistinli ise İsrail’le giderek artan ticareti düşman ile işbirliği olarak görüyor. İsrail ile olan ticareti arttırmak için hiçbir Filistin Ticaret Odası kurulmadı.

Çok az Filistinli ve İsrailli sadece ekonomik refahın barış getirebileceğine inanıyor.  İsrail’in daha önceki ekonomiyi canlandırma çabalarının başarısız olduğunu dile getiriyorlar. Analistlere göre 1980’lerin sonlarında ve 2000 de olan kanlı ayaklanmalar ekonomik refah ve büyümeyi izleyen dönemlerde meydana geldi.

Ofir Gendelman’ın da dahil olduğu bir gruba göre ise ekonomik gelişme umut için bir neden yaratıyor. Gendelman “Normal hayatı olan biri ile görüşmeler yapmak umutsuz, kaybedecek bir şeyi olmayan biri ile yapılacak görüşmeden daha kolay olacaktır” diyor ve ekliyor “Batı Şeria’da ekonomik şartlardaki iyileşme kesinlikle barışa ulaşma şansını arttıracaktır.”