Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri: “Türkiye’de nefret suçlarına önlem şart”

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Hammarberg, ziyaret ettiği Türkiye’den ayrılmadan önce, “Nefret suçlarına karşı bir an evvel önlem alınmalı,” dedi

Dünya
15 Temmuz 2009 Çarşamba

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Thomas Hammarberg, Türkiye ziyaretinin sonunda, BirGün Gazetesi’nden Kürşad Kahramanoğlu’nun ziyareti ile ilgili sorularına yanıt verdi.

Söyleşi sırasında ‘nefret suçları’na değinen Hammarberg, Türkiye’de bulunduğu zamanda Musevi Cemaati ile görüştüğünü ve cemaat üyelerinin İsrail’in Gazze operasyonu sırasında yaşayanları kendisine aktardığını dile getirdi. Operasyon sırasında medyada sadece İsrail karşıtı değil ama aynı zamanda antisemit söylemlerinde yer aldığının kendisine aktarıldığını belirten Komiser, “Musevi vatandaşlar koruma istemişler ve polis koruması sağlanmış” dedi.

Ziyareti ile ilgili iki rapor düzenleyeceğini açıklayan Thomas Hammarberg, raporlardan birinin konusunun azınlıklar olacağını ve bu raporda ‘nefret suçları’ konusunun da ele alınacağını belirtti. ‘Nefret söylemleri’nin nefret suçlarına ön ayak olduğunu vurgulayan Avrupa Komisyonu Komiseri nefret suçlarına karşı gecikmeden önlem alınması gerektiğini de vurguladı.

Soru üzerine Türkiye’deki dini hakların durumu da değinen Hammarberg, ülkedeki dini azınlık liderleri ile görüştüğünü ve sorunları dinlediğini, en büyük sorunların genelde mal varlıkları ile ilgili olduğunu belirti. Hammarberg, “Kısacası dini özgürlükler konusunu Türkiye’de hâlâ sorunlu, bu konuda tartışmalar devam edecek,” dedi.

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri, İnsan Hakları Mahkemesi’nden bağımsız olarak görev yapıyor ve adli güce sahip değil. Hükümetleri ikna ederek sonuç almaya çalışan Komiser’in yayınladığı bir raporun ardından o raporda sözü geçen ülkenin diğer üye ülkeler önünde sorulara yanıt vermesi bekleniyor.