Varşova’da 100 kantordan tarihi konser

Kültür
8 Temmuz 2009 Çarşamba

100 Kantorun sahne aldığı konser Varşova Ulusal Operası’nda gerçekleşti. Konser vesilesi ile Polonya’da bulunan Los Angeles’ten Kantor Nathan Lam, “İkinci Dünya Savaşı’na dek Varşova, Kantoral dünyanın merkeziydi. Şimdi bulunduğumuz opera binasından birkaç yüz metre mesafede Tlomackie sinagogu vardı. Orası Kantoral Vatikan’dı” demekte.

Bilindiği üzere Polonya, İkinci Dünya Savaşı öncesine dek uzun bir tarihi geçmişe ve köklü bir kültüre sahip 3,5 milyon Yahudi nüfusu ile dünyanın en geniş Yahudi toplumuna ev sahipliği yapmaktaydı. Nazi işgali sırasında öldürülen altı milyon Polonya vatandaşının yarısı Yahudilerden oluşmaktaydı.

Büyük ebeveynleri, Varşova’da yaşayan Polonyalılar olan Kantor Nathan Lam; “60 yıl aradan sonra bu ülkeye bu denli geniş bir kantor kadrosu ile yeniden dönmek, eve döndüğümüz duygusunu yaratırken,  her şeye rağmen bu müziğin halen yaşadığını kanıtlıyor” sözleri ile duygularını paylaştı.

ABD, Kanada, Avrupa’nın çeşitli ülkeleri ve İsrail’den kantorlar 30 Haziran’da performanslarını Varşova’da sergilediler.

Kantor Nathan Lam; “Bu geleneği, doğduğu ülke Polonya’da onurlandırmak ve uygulamak için buradayız. Bundan da büyük bir heyecan duyuyoruz” derken, Houston’dan Kantor David Propis; “Holokost’ta 1400 kantorun öldürüldüğünü biliyoruz. Bugün, aradan 60 yıl geçmesine karşın kantor sayısı o rakama ulaşamadı. Bu tür dinletilerle kantoral müzik sevgisinin yeniden doğacağının, bu müziği köklerine taşımakla kantor sayısının artacağının umudunu taşıyoruz” şeklinde bilgi verdi.