Avam Kamarası’na Yahudi başkan

Muhafazakâr milletvekili John Bercow, 302 yıllık geçmişi olan İngiltere Parlamentosu Yasama Meclisi’ne seçilen ilk Yahudi başkan oldu

Kültür
8 Temmuz 2009 Çarşamba
Buckingham’lı 46 yaşındaki JohnBercow, suistimaller nedeniyle görevinden uzaklaştırılmak zorunda bırakılan Michael Martin’in koltuğuna oturacak. Yahudi bir taksi şoförünün oğlu olan Bercow 646 milletvekilinin oy kullandığı üç aşamalı seçimde muhalefetin adayı George Young’ı geride bıraktı. Seçim sonuçları açıklandıktan sonra John Bercow yaptığı konuşmada; “Bana güvendiğiniz için size kalpten teşekkür ederim” dedi.

İngiltere’de özel harcamaları nedeniyle suiistimal suçu skandalının yaşanmasının ve başkanın görevden uzaklaştırılmasının ardından, başkanlık görevine on kişi aday olmuştu. Her aday, halkın güvenini kazanmak için elinden geleni yapacağı güvencesini verdi. Muhafazakâr Parti Lideri David Cameron, Meclisin ilk Yahudi başkanı olmasından dolayı John Bercow’u tebrik etti.

Cameron yaptığı konuşmada; “Yahudi inancına ait bir kişinin Avam Kamarası başkanlığı görevine gelmesi ile tarihte bir ilke imza atılmış oluyor. Bu gerçeğin vurgulanması gerekir” dedi. Önceki Başkan Michael Martin, meclisin 300 yılı aşkın geçmişinde kovulan ilk başkan sıfatını kazanmış oldu.