Uygur Türkleri “Gazze Duyarlılığı” bekliyor

Çin’in baskıcı politikalarına maruz kalan Doğu Türkistan halkının başlattığı protesto gösterilerinde en az 160 kişi öldü

Dünya
8 Temmuz 2009 Çarşamba

Cesetlerin yollara taştığı Uygur Özerk Bölgesi’nin Başkenti Urumçi’yi Cumhurbaşkanımız Abdullah Gül geçtiğimiz hafta Çin resmi gezisi kapsamında ziyaret etmişti.

Guang Dong Eyaleti’nin Şao Guan kentindeki oyuncak fabrikasında zorla çalışmaya götürülen Uygurlu kadınlara yönelik sarkıntılıklar ve Çinli saldırılarında bazı kaynaklara göre iki Uygur’un ölmesini, Pekin yönetiminin ciddi biçimde soruşturmaması infiale yol açtı. Protestolar ayaklanma halini alınca Çin yönetimi çok sert tepki verdi. Urumçi ve Kaşgar’da cesetlerin yollarda sürüldüğü görüldü. 900’den fazla yaralının olduğu olaylarda Çinli yetkililer, onlarcası elebaşı olduğu iddia edilen yüzlerce kişinin gözaltına alındığını, olaylarda kilit rol oynadığından şüphelenilen 90 kişinin arandığını ifade ettiler.

Doğu Türkistan Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Seyit Tümtürk, basına yaptığı değerlendirmede “Aldığımız bilgilere göre, ölü sayısı 500’ün üzerinde. Binlerce yaralı var. Bölgede yeni katliamlar yaşanmasından korkuyoruz,” dedi. Tümtürk, yatakhaneye saldırı olayının Cumhurbaşkanı Abdullah Gülün bölgeyi ziyareti sırasında meydana geldiğini söyledi. Tümtürk, “Güvenlik güçleri olaylara seyirci kalmıştır. Bu diplomatik nezakete aykırıdır” dedi. Türkiye’de yaşayan Sürgündeki Doğu Türkistan Hükümeti Sözcüsü ve Turizm Bakanı İsmail Cengiz hükümetten Gazze olayları sırasında gösterdikleri hassasiyet ve duyarlılığı soydaş ve Müslüman Uygur Türkleri için de gösterilmesini beklediklerini vurguladı.