Şimon Peres’den Suudi Kralı’na buluşma çağrısı

İsrail Devlet Başkanı Peres ve beraberindeki 60 kişilik heyet, diplomatik ve ticari ilişkileri geliştirmek üzere Azerbaycan ve Kazakistan’a tarihi bir ziyaret düzenledi. Peres, Bakü’den yaptığı konuşmada Suudi Kralı’na buluşma çağrısında bulundu

Dünya
8 Temmuz 2009 Çarşamba

İsrail Devlet Başkanı Şimon Peres, 28 Haziran Pazar günü tarihi bir ziyaret için Azerbaycan’a gitti. Başkent Bakü’ye gelen Peres, devlet yetkilileri ve endüstri temsilcilerinden oluşan 60 kişilik bir grubu da beraberinde getirdi.

Peres, Azerbaycan’ın İsrail ile ilişkilerini geliştirme kararı aldığını, bu karar doğrultusunda İsrailli temsilcilerin Azerbaycan – İsrail forumuna katılmak üzere geldiklerini belirtti. Azerbaycan Devlet Başkanı İlham Aliyev de, İsrail’in ileri teknolojisine ihtiyaç duyduklarını belirtti.

Ziyareti esnasında Peres, barışı öne çıkaran ve Tora’dan alıntılar yapan çarpıcı bir konuşma yaptı. Bilim ve teknolojinin öldürmek yerine gelişme amaçlı kullanılması gerektiğini, tüm dünyada fanatiklik ve Allah ismini kullanarak öldürmeyi görev kabul edenler ile savaşılmasını vurguladı. Peres, Arap dünyasında İsrail ile barış yönünde pozitif değişimin farkında olduklarını belirterek, Suudi Kralı’na Riyad, Kudüs veya Kazakistan’da buluşma çağrısında bulundu.

Şimon Peres, Bakü’den Kazakistan’a doğru yol almadan önce, Bakü Sinagogu’nu ziyaret ederek, Azerbaycan Yahudileri ile buluştu. Peres burada da Azerbaycan- İsrail ilişkilerinin önemini vurguladı.

Ziyaret esnasında birçok işbirliği anlaşmasına da imza atıldı. Aliyev, İsrail- Azerbaycan ilişkilerinin göründüğünden çok daha kuvvetli olduğunu, Azerbaycan’ın gelişme sürecinde İsrail’in ileri teknolojisinin ve İsrail ile işbirliğinin büyük fayda sağlayacağını belirtti.

İsrail Devlet Başkanı’nın Bakü ziyaretine tepki gösteren İran ise Peres’in ziyaretini takiben ülkedeki Büyükelçisini geri çağırmıştı.

Peres, Azerbaycan’ın ardından Kazakistan’a gitti. Salı günü ülkeye geçen İsrail Devlet Başkanı, yaptığı konuşmalarda endüstriyel işbirliği, bilim, tarım, sağlık ve bilişim teknolojileri alanlarında ortaklıklara değindi. Kazak Başkan Nazarbayev de, İsrail’i Ortadoğu’da önemli bir ortak olarak gördüklerini belirtti. Her iki taraf da ayrıca ticari ilişkileri geliştirme vaatlerinde bulundu. İsrail’in Kazakistan ile askeri alanda yakın ilişkileri bulunuyor. Kazakistan, askeri teknolojilerini yenileme kararı almış, 2006 yılında yapılan bir anlaşma ile İsrail’den modern silahlar almaya başlamıştı.