Gazze’ye ambargo hafifliyor

İsrail Savunma Bakanlığı yetkilileri Gazze Şeridi’ndeki ambargonun bir süreliğine kaldırılması için bir önerge hazırladı. Savunma Bakanı Ehud Barak tarafından onaylanmayı bekleyen taslağın Gilad Şalit’in serbest bırakılması ile ilgili görüşmeleri hızlandırmak üzere hazırlandığı iddia ediliyor

Dünya
8 Temmuz 2009 Çarşamba

Uzun süredir Hamas tarafından rehin tutulan İsrail askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmeleri hareketlendirecek bir iyi niyet jesti olarak İsrail Savunma Bakanlığı, Gazze Şeridi’ne uygulanan ambargoyu bir süreliğine kaldırmayı önerdi.

Yeni plana göre, İsrail Ağustos’ta başlayan Ramazan ayı boyunca kahve, çay, çorba, et, balık ve konserve ürünlerinin Gazze’ye girişini artıracak, aynı zamanda yakıt, kıyafet, mutfak gereçleri ve tavuk nakliyatını yenileyecek.

İsrail basını, önerinin Savunma Bakanlığı yetkilileri tarafından hazırlandığını ve Savunma Bakanı Ehud Barak’ın onayını beklediğini bildirdi. Savunma Bakanlığı ise rapor hakkında henüz resmi bir yorum yapmadı.

Hamas Lideri İsmail Haniyeh ise konuyla ilgili olarak, “Raporda ilgili herhangi bir gerçeklik varsa o da şimdiki durumun ne kadar yanlış olduğunu tasdiklemesidir,” dedi. Cuma namazından sonra Gazze dışındaki bir camide muhabirlere görüş bildiren Haniyeh “Filistinli insanların çok net bir talebi var – abluka kaldırılmalı, bütün geçitler açılmalı ve Gazze Şeridi’nde hayat normale dönmeli,” dedi.

Uzmanlara göre planın arkasındaki düşünce, ambargoyu kademeli olarak kaldırmak ve Mısırlıların aracılık ettiği Şalit’in serbest bırakılmasıyla ilgili görüşmelere bağlamak. Planda, tahrip olmuş bölgelerin yeniden inşa edilmesi ve Hamas’ın askeri gücünü geliştirmesi için kullanılabilecek çelik ve beton gibi ürünlerin transferinden bahsedilmiyor.